Copenhagenize.com - Cykelkultur skabt af design: Vender op og ned på arrogance af plads i København.


Det du ser på det ovenstående billede er et klassisk symptom på årtiers bilcentreret planlægning. Et bredt, rundt hjørne der fremskynder bevægelsen af ​​biler, uden at bringe deres fart i fare. Brede fortove indsnævres ved hjørnet, hvor cykler ofte er parkeret. Det er et fremragende eksempel på rummets arrogance. Det er hjørnet af Gammel Kongevej og Skt. Jørgens Allé.

Det er muligt, at dette hjørne blev designet som det er, på grund af sporvognene i København, der kørte i byen fra 1884 til 1972, da en af ​​de mest destruktive borgmestre i Københavns historie (i en byplanlægningsmæssig forstand) - den ironisk navngivne Urban Hansen - stoppede dem. Jeg har ikke kunnet finde ud af, hvilken sporvognsrute der måtte have drejet ned ad denne gade ved dette kryds.

Ikke desto mindre har dette hjørne været uforandret lige siden. Jeg kender dette sted godt. Det har altid været et irriterende flaskehals, især når man går med en barnevogn, som jeg gjorde ofte, da Felix var en baby.

Der er ringe behov for dette hjørne. Som de grønne linjer viser, er der en betydelig mængde ubenyttet plads. Der er en cykelsti på gaden, der løber fra venstre mod højre - du kan se en cyklist nederst til højre. Hvis jeg skal være ærlig, var det også et fantastisk hjørne for cyklister. Dog var alt for høj fart rundt om det hjørne ikke godt for fodgængere ved fodgængerovergangen. I de tyve år jeg har boet i København, har dette kryds været uforandret. Indtil for nylig. I dag blev jeg glædeligt overrasket over, at der er blevet foretaget en ændring på dette sted. Københavns Kommune besluttede at rette op på en fejl.

Som du kan se fra dette billede fra i dag, er det runde hjørne blevet skåret væk til en vinkel på 90 grader. Den sædvanlige strenge designguide med hensyn til fortovsdesign i byen blev ikke overholdt i det færdige afsnit, men lad os se bort fra det. Nye kantsten blev lagt, og området blev fyldt ud med asfalt, så fortovet blev bredt pænt ud. Der blev sat stativer til 15 cykler, hvilket skaber en yderligere buffer mod trafikken. Derudover er der nederst til venstre bygget ud mod trafikken, så gaden indsnævres yderligere og der skabes en anden buffer. Cykelstien blev samtidig blevet bredere. Ikke så bred som mange steder i byen, men stadig nok plads til samtalecykling - to cyklister, der cykler og taler, og plads til en anden cyklist til at overhale.


En simpel løsning. Ophævelse af rummets arrogance på et sted. Det er ikke et komplet billede, men det er et flot strejf af farve. I min verden ville fodgængere dog ikke være tvunget til at bevæge sig i zigzag - i stedet bør fodgængerovergangen flyttes til hjørnet, så de kan fortsætte langs en lige desire line på denne rute mod byens centrum. Lokationen er dog mere sikker, langsommere og bedre.

Her er nogle andre eksempler fra København på indsnævring af vejspace for biler og tilføjelse af cykelstativer.


Læs mere