Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Lulu og Vejvisning i Nabolaget


Ganske ud af det blå under middagen en aften spurgte jeg min datter, Lulu, som er 6 næsten 7 år gammel (du kender hende måske som verdens yngste stadsplanlægger…) om hun troede, hun kunne finde vej til den lokale swimmingpool selv. Jeg forklarede retninger til et andet sted til min søn, Felix, som er 12 år gammel, og jeg indså, at alle referencer var visuelle. Ingen vejadresser eller noget som helst, bare retninger som “gå ned ad den gade, og når du ser den butik, drej til højre…”. Hertil svarede han så, “er det den butik med den røde dør?” eller “er det den butik på tværs af den anden butik med denne eller den genkendelige funktion?"

Det hele stammer fra denne tidligere artikel her på bloggen: Wayfinding i en beboelig by.

Så jeg undrede mig over, hvor meget Lulu har bemærket i hendes daglige, hyppige rejser rundt i vores kvarter. Så… jeg stillede udfordringen til Lulu. Find vej til swimmingpoolen til fods. Felix og jeg ville gå bag hende, men vi ville ikke tilbyde nogen hjælp.

Som seksårig har hun svært ved at beskrive, hvordan hun kommer til steder. Der er ikke noget som “gå til enden af denne gade og drej så til venstre…”. Det er mere fluffy og svært for mig, som voksen, at forstå. Prøv det med dine egne børn eller andres børn for at se, hvad jeg mener. 

Så vi begav os bare ud på hendes rejse, lod hende vise os vejen. Jeg vidste ikke, om hun ville klare det. Jeg havde bogstaveligt talt ingen idé. Da hun var yngre, blev hun skubbet rundt i nabolaget i en klapvogn, vi går og cykler overalt… men altid med mig eller hendes mor i spidsen. 

Det var en fascinerende øvelse. Felix og jeg så hende finde vej, kigge rundt og bruge visuelle referencepunkter til at guide hende. Gå op til enden af gaden og kigge til venstre og højre, huske på visuelle spor for at sende hende i den næste retning.

Et par gange spurgte jeg hende, “hvorfor drejede du til højre her?” Til hvilket hun svarede, “Fordi den butik på hjørnet er, hvor vi drejer til højre. Duh, Daddy…"

Så… ja… hun huskede visuelle spor som butikker og træer og buske og hvad ved jeg. Hun var rigtig stolt, da vi endte foran swimmingpoolen.

Derefter bad jeg hende om at finde vores lokale isbutik. Det ville involvere en helt anderledes rute end vores normale A til B fra hjemmet til isbutikken. Igen klarede hun det flot. Ved at bruge den mest logiske vej fra, hvor vi stod, i stedet for at føre os tilbage hjem og derefter ned til isbutikken. Jeg var imponeret.

Lulu ser allerede frem til, når hun bliver otte og får lov til at gå alene i skole. Det er kun 800 meter fra vores lejlighed. Men Felix gjorde det for første gang som otteårig, så Lulu har intentionen om at gøre det på den alder også. Men i virkeligheden er der ingen grund til, at hun ikke kunne gøre det tidligere. Nu hvor jeg har fundet ud af, at hun kender vejene som en professionel.

Noget vi ofte glemmer at tænke over ved vores børn.


Læs mere