Copenhagenize.com - Cykelkultur gennem design: Transformation af København - Købmagergade i 1973 og 2014


Købmagergade ved Kronprinsensgade - set mod nord

Tilføjelse: Herunder er det samme billede fra 1907, i en farvet version. Samme vinkel. Masser af liv på gaden. Ingen der hoster af bilos eller springer til side for biler. Fra FB gruppen Gamle København.


Mit hjerte sprang en smule, da jeg opdagede en serie fotografier taget af en københavner, Finn Lustrup, tilbage i 1973. Denne serie er af Købmagergade - en af de to største gågader i hjertet af den danske hovedstad. Finn Lustrup, født i København i 1951, har et fantastisk arkiv af fotomateriale fra gaderne i København i løbet af en lang periode. Jeg stillede ham nogle spørgsmål om, hvorfor han endte med sit brillante arkiv.

“Min interesse for fotografi startede i 1965, da jeg modtog et fotoalbum som en konfirmationsgave. Jeg lånte kameraer, indtil jeg købte mit eget i 1972, og så tog min fotografering virkelig fart. Jeg var der, da sporvognslinje #5 blev fjernet, og det var der, jeg virkelig begyndte at tage billeder. Da sporvognsnettet blev fjernet, fokuserede jeg på busser, men ikke kun køretøjet. Det skulle være i en gadesituation, fordi jeg ønskede at dokumentere gaden på den tid, da jeg lige så meget var interesseret i byudvikling.

Mellem 1972 og 1990 har jeg nok taget et par tusind billeder rundt omkring i København og omegn, og ofte i områder, hvor der foregik en form for byudvikling. Helst før, under og efter. Jeg tror, jeg har udfyldt et hul i byens byudvikling, for da sporvognene forsvandt, gjorde alle, der fotograferede dem, også det. Så jeg var ret alene med mit kamera på det tidspunkt. Jeg flyttede til Veksø i 1984 og tog langt færre billeder af København. Jeg har dog fulgt udviklingen af Veksø fra en lille, ukendt by til et større byområde, og sammen med en medforfatter har jeg udgivet en bog om udviklingen af Veksø. Jeg fotograferer stadig regelmæssigt."

Der er blevet skrevet meget om hovedgaden - Strøget - som blev 50 år sidste år. Tanken om at gøre gaden fodgængerzone er ikke ny. Den har været der siden mindst 1913. Efter at planlæggerne hos Københavns Kommune tog det visionære skridt med at gøre hovedfærdselsåren gennem byens centrum til fodgængerzone, begyndte ideen at brede sig. Købmagergade, der løber fra nord til syd, fra landets travleste togstation - Nørreport - tog længere tid at blive forvandlet, som billederne fra 1973 vil vise. Vi har ikke set nogen ordentlig fotodokumentation af denne gades transformation, så vi gik i gang med det, takket være Finns fotoarkiv.

Vi sendte en af Copenhagenize Design Companys super-praktikanter - Dennis Steinsiek fra Tyskland, der studerer på Universitetet i Utrecht - ud for at tage billeder fra de samme steder, som Finn stod på i 1973. Dennis ventede et par dage på grund af det triste februarvejr og kunne derefter ikke vente længere på solen. Så billederne er fra en onsdag omkring middagstid. Gaden er pakket fra facad Det lader os se mere af gaden og transformationen, hvilket er grunden til, at vi ikke tog afsted om lørdagen.

Alt i alt et vidunderligt kig på, hvordan en større forbindingsvej har udviklet sig til en virkelig beboelig gågade.
Købmagergade ved Klarboderne - ser mod syd


Købmagergade ved Kronprinsensgade - ser mod nord Man kan simpelthen ikke forestille sig busser og biler på denne gade længere.


Købmagergade mod Rundetårn - Rundetårnet.Ser mod nord.


Column at left: Kultorvet ser mod syd.
Column at right: Kultorvet ser mod nord.

Tilføjelse: Her er en anden version af billedet ovenfor, til højre. Fra 1904:Fra FB-gruppen Gamle København


Venstre søjle: Kultorvet set mod nord.
Højre søjle: Købmagergade ved Silkegade og Illum Stormagasin. Tak til Finn Lustrup for hans dedikation til at dokumentere Københavns gader og for at lade os bruge hans fotografier som stor inspiration.


Læs mere