Copenhagenize.com - Cykelkultur i design: Copenhagenize's ønskeliste til julen 2009

Sidste år begyndte min søn Felix at lave sin ønskeseddel til jul. Han tænkte stort fra starten af. På listen stod der Xbox, Wii, Playstation og forskellige spil til disse tre konsoller. Han fortsatte med et fladskærms-tv, en mobiltelefon, den komplette Lego City-serie og så videre. Jeg forklarede ham, at det nok var en god idé at tilføje nogle mere beskedne ønsker, som folk, der skulle give ham gaver, ville have råd til. Af nysgerrighed regnede jeg ud, hvad alle ønskerne på den oprindelige liste ville koste. 17.000 danske kroner [€2660]. Lidt voldsomt for en seksårig. Han endte selvfølgelig tilfreds med det, han fik, men jeg beundrer ham for at tænke stort. Så her er min ønskeseddel til jul 2009. Der er faktisk kun en ting på den. En 30 km/t zone for biler i hele København og 20 km/t i skoleområder. For en kort periode.

Jeg vil vædde på, at hvis dette lå under vores juletræ i år, ville antallet af cyklister stige med 10% inden for et år, samt en betydelig stigning i antallet af tog-, bus- og metrorejsende.

Er der nogen i København der tager imod denne udfordring? Er der nogen visionære til stede på Rådhuset? Der er nok forskning fra byer i Europa, der allerede har implementeret denne enkle idé til, at det ville være en genial ting at gøre. Mindre forurening, mindre trafik, færre ulykker og færre alvorlige ulykker. På nuværende tidspunkt er der 70 dage og 7,5 timer, indtil jeg åbner mine gaver den 24. december om aftenen.

Kom i gang.


Læs mere