Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Design af damesykler

Pige på fixedgear/track cykel. Foto: Joel Lingat

Jeg løb i dag, det er et af mine mål for 2012 at løbe meget mere. På lang sigt vil jeg gerne have, at løb bliver et naturligt valg af transportmiddel, ligesom cykling er i dag. Jeg er også på en cykel, en motionscykel eller en rigtig cykel omkring tyve timer om ugen, så variation i min træning er nok en god idé.

Og løb minder meget om cykling, man bruger mere af sine lægge og baglår når man løber, og lidt mindre af låret, ens hoved er i en konstant position, man vil kun bruge kraft til at bevæge sig fremad, ikke op og ned, ikke fra side til side, bare fremad og væk, det har virkelig meget af den samme smukke bevægelse. Jeg tror, at løb og cykling er meget komplementære aktiviteter for at træne benene. Men det er faktisk ikke det vigtigste.


Foto: Gary Harrison

Leg med fixedgear cykel -
Foto: Laila Ghambari

Jeg nyder at løbe på løbebånd om vinteren. På det ene fitnesscenter, jeg går til, vender løbebåndene, jeg bruger, ud mod parkeringspladsen og vejen. Alle der besøger centeret, passerer forbi. To piger kom på herre-racercykler, hvilket ikke er usædvanligt for piger mellem måske 17 og 30 år gamle, og med god grund. Hvorfor, hvorfor, hvorfor skulle en pige vælge det dårligere design af en kvindes cykel, med den manglende øvre tværstang, som giver så meget stabilitet til stellet? Uanset materiale og uanset hvor tykt stellet er, kan kvindens design aldrig opnå den gode stivhed, som et fantastisk herrestel i stål har (… og ja, jeg kører kun på stål).

Du kan argumentere for, at kvindens design er meget mere feminint, simpelthen fordi det er kvindernes stel. Det er jeg nok tilbøjelig til at være enig i.

Alligevel skal man respektere pigerne, der træffer det bevidste valg om at vælge et herrestel. Endnu mere, når de vælger en banehjul over en blød bedstemorcykel af dårlig kvalitet.

Måske handler det ikke så meget om, hvorvidt kvindens design er bedre eller dårligere, mere eller mindre feminint, men mere om den tydelige besked om det aktivt bevidste overvejelser og endelige valg, jeg kan lide ;-)Læs mere