Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Håb for Indien? Og Kina?

En kollega fra Københavns cykelkontor sendte mig dette billede fra Indien, hvor cyklen stadig er meget udbredt i mange byer. Der tales meget om tilbagegangen i cykling i Kina, og Indien øger også dramatisk sin bilbesiddelse.

Da jeg så det ovenstående foto, fik det mig til at tænke på, hvordan det plejede at være i Kina. Steve Vance mindede mig i en kommentar på Flickr om den klassiske film “Return of the Scorcher”, lavet i begyndelsen af 1990’erne.


Hvis du ikke har set den, bør du gøre det. Den varer kun knap 30 minutter. Den viser cykellivet i Kina, Amsterdam og byer i USA. Vi er så ofte optaget af den aktuelle cykelboom, at det er værd at se denne film fra begyndelsen af 1990’erne. Ikke mindst på grund af de fantastiske optagelser fra Kina og de uforandrede billeder fra Amsterdam.

Jeg har rejst i Kina to gange. Første gang var i 1990, hvor jeg kørte rundt på en kinesisk cykel. Det var ikke tilladt at medbringe cykler til Kina dengang. Man skulle have særlig tilladelse, og det var en forvirrende bureaukratisk proces. Jeg deler Bliss’ synspunkter i filmen om, at han var chokeret over mængden af cykeltrafik i Beijing. Jeg husker tydeligt, at jeg cyklede på en rundkørsel i myldretiden om eftermiddagen. En massiv rundkørsel, der sandsynligvis har fire bilerækker i dag, og jeg kunne ikke komme af. Jeg måtte cykle rundt tre gange, før jeg kunne skubbe mig langt nok ud til kanten for at køre ned ad den gade, jeg skulle. Sværmen af cykler mindede mere om en sværm af sommerfugle end hvepse. Tempoet var afslappet. Alligevel krævede det lidt øvelse for at komme ind i tankegangen. Det lykkedes mig til sidst. Som sagt er Kinas cykelkultur truet. Der er dog byer, der er vågnet op og har indset, at de skal sætte fartbegrænsninger på for at løse problemet. En kollega fra mit arbejde er involveret i et projekt i en stor kinesisk by, hvor de har indset, at implementeringen af dansk inspireret infrastruktur er nøglen. Jeg vil snart blogge om det. Så der er håb.

Hvis kinesiske byer begynder at bakke ud af deres bilkultur, kan det sende de rigtige signaler til Indien, som kan undgå det samme mørke årti.


Læs mere