Copenhagenize.com - Cykelkultur med design: Pladsens arrogance - Paris, Calgary, Tokyo

Ja, så der var jeg på sommerferie med børnene, stående på toppen af Eiffeltårnet i Paris. Har været der flere gange før, men det er altid en smuk oplevelse at se ud over en smuk by. Hvis du er bange for højder, er tommelfingerreglen “kig ikke ned”. Når du arbejder med beboelige byer, transport og cykelurbanisme… så virker det som om, at denne regel også gælder. Kig ikke ned. Jeg gjorde det dog alligevel. Jeg kiggede ned på krydset på Quai Branly, hvor det møder Pont d’Iéna over Seinen. Dette er et sted med let hundredetusindvis af besøgende hvert år og flere og flere cyklister. Det er også tydeligt et sted, der er domineret af arrogant trafikplanlægning fra sidste århundrede. Det er et museum for mislykket, bilcentreret trafikplanlægning - trist og underholdende på én gang.

Du kan måske huske min tidligere artikel om den arrogante plads i trafikplanlægning. Jeg taler meget om det i mine foredrag, denne arrogante plads, og jeg besluttede at genbesøge den.


Jeg gjorde noget simpelt. Jeg kvadrerede billedet med (meget groft) en kvadratmeter for hver firkant. Det er ikke helt præcist, og det betyder ikke rigtig noget. Ved at skabe denne gitterstruktur gav jeg byrummet farver baseret på, hvem det er beregnet til. Det er ret selvforklarende ovenfor. Det er dog værd at bemærke, at selvom jeg modvilligt gav de fjollede cykelbokse farven “plads til cykler”, nægtede jeg hårdnakket at gøre det samme for shared-space pilene i krydset. De er latterlige og bør aldrig, aldrig, betragtes som cykelinfrastruktur. Med farverne kan du nemt se, hvor meget plads der er tildelt motoriseret transport. Arrogant sådan.

Ved at fjerne billedet får du en endnu bedre ide om den åbenlyse uretfærdighed i pladsfordelingen.

I denne version kortlagde jeg groft den faktiske plads, der bliver brugt af motorkøretøjer (mørkerød) og cykler (mørkelilla). Der var kun to cyklister og en pedicab med to passagerer i krydset på dette tidspunkt. Ja, biler optager meget plads, men hold da op… se hvor meget plads de ikke engang besætter. Plads, der nemt kunne omallokeres til flere hundrede tusinde fodgængere og mange cyklister.

Når du faktisk tæller antallet af personer, der bruger pladsen, bliver uretfærdigheden mere og mere tydelig. Arrogancen udvikler sig til ren håning af flertallet af byens borgere og besøgende. Fodgængere samlet sammen ved krydsninger, der venter på, at Matrix nødtvungent giver tilladelse til at krydse. Cykler kastet ud til hyænerne midt i Den Røde Ørken.

Clotilde, en byplanlægger her hos Copenhagenize Design Company, gav mig et andet foto. Dette er taget fra Montparnasse Tower i Paris. Krydset er Boulevard du Montparnasse omkring Place du 18 Juin 1940.

Her er det område, der er tildelt motorkørsel… inklusive, det er værd at bemærke, en række busser.

Yderligere er der en arrogant ocean af rødt og bider og stykker af malede cykelstier.Cykler, der kører til højre, kan bruge busbanen på Boulevard, hvilket ikke er særlig behageligt.Jeg har prøvet det.

Her er de personer, der bruger området.Busser er fantastiske, selvfølgelig, så lad os regne med 50+ mennesker om bord.Men stadigvæk en chokerende stor mængde plads til et par røde prikker.Kun en cykelbruger et sted midt i ingenting sikkert.Dette billede blev taget i 2011, ved du nok, så en stor del af det “døde” plads er sandsynligvis genbrug.


Som kontrast fandt jeg dette billede taget fra Calgary Tower i mine arkiver.Den første artikel om Arrogance of Space var baseret på Calgary, så lad os genbesøge byen.Selvfølgelig, jeg tog dette billede mod syd, og det er taget på parkeringshusets tag i forgrunden, men lad os tilføje lidt farve.
Mars.Den Røde Planet.

Jeg har kun markeret det område, jeg kunne se, så selvfølgelig…fortovet til højre vil fortsætte til venstre, men jeg kunne ikke se det.

I en by, hvor det er godt at bo, burde man kunne klatre op til et højt sted, kigge ned på ethvert givet tidspunkt og se mennesker i byens teater.På dette billede kunne jeg kun se fire menneskelige former.

Til kontrast til kontrasten er dette udsigten fra mit yndlingshotel i Tokyo, der ser ud over Shibuya-krydset - som måske er verdens travleste fodgængerovergang.Jeg bor ikke andre steder, når jeg er i Tokyo, simpelthen fordi jeg elsker denne udsigt.Der er ofte cykler på krydset, som du kan se i filmen ovenfor, som jeg optog for nogle år siden.Der er sandsynligvis flere cykler i cykelparkeringsområderne omkring det nærliggende Shibuya Station end i mange lande.

Tid til lidt farve.Intet cykelinfrastruktur her, men hold da op…se på den blå farve.

Ifølge min EXIF-info tog jeg dette foto fredag den 22. maj 2009 omkring middagstid.Ikke så travlt på dette tidspunkt, men stadigvæk fantastisk at se. Fodgængere her får deres egen signal i alle retninger, også diagonalt.

Hvis vi ønsker at ændre vores mislykkede trafikplanlægningstradition fra det foregående århundrede, er det på tide at ændre spørgsmålet.

.


Læs mere