Copenhagenize.com - Cykelkultur gennem design: Skiltning i en by, der er værd at bo i.


"Hej…undskyld mig…kan du hjælpe mig med at finde denne adresse?" En ofte anvendt sætning for besøgende i en fremmed by. For nogle måneder siden mødte jeg Andy Cutler fra Providence, RI, som var i Danmark for at udforske mulighederne for at samarbejde mellem Providence og København på et kreativt og forretningsmæssigt niveau.

Han lavede et sejt lille eksperiment. Han var her i to uger og kom rundt ved at spørge folk på gaden om vej, i stedet for at bruge tech-gadgets. Han skrev om det her, på Better World by Design bloggen.

Han fortalte mig om det på Bang & Jensen café i København en aften, og jeg synes, det var sejt.

En af hans observationer er, at københavnere - ud over at være hjælpsomme - aldrig rigtig gav ham fulde og specifikke anvisninger. De sendte ham i den rigtige retning og foreslog derefter, at han spurgte nogen andre om flere detaljer, når han kom tættere på. Det fandt jeg interessant.

Jeg har brugt utrolig meget tid på at tænke over det siden da. Jeg har lavet mentale noter om mine egne oplevelser og spurgt venner om deres måde at finde vej på. Derudover har jeg brugt en værdifuld ressource, jeg har til rådighed - alle de gæster, der bor hos mig i min lejlighed, mit Airbnb-værelse.

Min observation er, at københavnere ikke er særlig gode til gadenavne. De vil sjældent kunne fortælle dig, hvilket husnummer en bestemt etablissement er på en bestemt vej. Gadenavne kommer heller ikke naturligt, når man skal beskrive, hvordan man kommer et sted hen. Vi bor i tætbefolkede kvarterer, hvor stort set alt, hvad vi har brug for, er tæt på os. Der er faste punkter på vores personlige kort, selvfølgelig. Supermarkeder, caféer, banker (selvom det er mindre relevant i disse dage med online banking), busstoppesteder, togstationer, parker. Når der dukker noget nyt op på vores kort, er folk nødt til at begynde at fortælle hinanden, hvordan man kommer derhen. For eksempel en ny cafe eller restaurant.

“Jeg var på denne seje nye restaurant i går aftes. Det var fantastisk."


“Jeg har læst om den, hørt gode ting om den. Hvor er den?" På dette tidspunkt vil et gadenavn sandsynligvis komme ind i samtalen, men sjældent et husnummer. Beskrivelsen af restaurantens beliggenhed vil indeholde en beskrivelse af det nye steds nærhed til andre etablerede punkter på vores bykort.


“Den er lige op ad gaden fra XXX-supermarkedet. Du ved…i nærheden af XXX-caféen."


“Okay. Hvilken side af gaden? Mod byen eller væk derfra?" Du vil aldrig få en specifik placering. Du ender med at cykle til den nye restaurant og når du nærmer dig, vil du indsnævre din vejfinding ved hjælp af de kendte etablissementers beliggenhed og til sidst få øje på skiltet til den nye restaurant. Jeg har leget rundt med venner og kolleger, spurgt dem, om de kender et bestemt sted og hvordan man kommer dertil. I omkring halvtreds forsøg var dette mønsteret, der dominerede.

Jeg opdagede også, at jeg ikke kendte de præcise gadenavne for mine regelmæssige stamsteder. Caféer, restauranter osv. Jeg sender ofte besøgende til den førnævnte Bang & Jensen café - et sted jeg har besøgt i over et årti. Jeg synes, jeg husker, at husnummeret er over 100, og når jeg beskriver stedet, nævner jeg nogle tværgader, men jeg vil primært nævne butiksnævn i nærheden. Små nåle på et mentalt kort, der vil hjælpe personen med at finde stedet. Om nødvendigt vil jeg sige “husnummeret er over 100”, for at hjælpe dem mere præcist.

Jeg googlede det lige og fandt ud af, at det er på Istedgade 130. Jeg er sikker på, at jeg vil glemme det inden dagen er omme. Jeg har også spurgt mine Airbnb-gæster, om de spurgte nogen om vej, mens de var ude i byen. Hvis ja, har jeg spurgt, hvilken slags svar de fik. Igen fulgte det samme mønster. Københavnere var hjælpsomme, men beskrev ting omkring den ønskede destination. Visuelle og tekstuelle spor hjælper dem med at indsnævre vejfindingsrejsen. Jeg fangede mig selv med at fortælle dem, hvordan de kommer til steder ved hjælp af visuelle referencer. “Det er lige efter en grøn bygning. Der er et supermarked med et stort skilt, hvor der står FØTEX. Det er lige efter det. Mod byen, ikke væk fra den.” Og så videre. Så hvad er der med det her? Her er, hvad jeg tænker. Københavnere er ikke ekstremt dårlige til at finde vej. Selvfølgelig ikke. Vi er vikinger… vi opdagede Amerika og sejlede frit rundt i den kendte verden, som om vi selv designede den. Vi opfandt det første kompas - vikingesolkompasset. :-) Nå, her er sagen. København er en by med tætbefolkede kvarterer. Det er en by, hvor 71% af befolkningen ikke ejer en bil, og de transporterer sig selv rundt i deres urbane landskab på cykler. I deres lokale kvarterer går de meget. Vi bruger stor tid på ikke at sidde i bokse af stål og glas med begrænset udsyn, men på cykelstierne og fortovene - eller endda i busser, hvor vi stirrer ud ad vinduet. Vores vejfinding er visuel. Skilte fra butikker, bygningsfarver, nærhed til faste punkter på kortet som togstationer eller parker. Med så meget tid brugt på at se vores by fra cykelsæderne forsvinder behovet for detaljer som gadenavne og husnumre. Når vi kommunikerer vejfinding til andre, beskriver vi de visuelle billeder, der er indprentet i vores indre mentale kort. Fejl kan forekomme. “Du sagde lige forbi den grønne bygning… den er ikke grøn, den er blå…” Eller du opdager, at caféen overfor den ønskede destination er lukket og er blevet til en blomsterbutik, og det forvirrer vores vejfinding. Ingen grund til bekymring. Stop bare en tilfældig person på gaden og få flere visuelle spor. Du når nok frem. Og din rejse vil være en menneskelig rejse, der er værdig for en virkelig beboelig by. Jeg har bemærket de samme mønstre i andre byer som Amsterdam. Få gadenavne nævnes, kun visuelle anvisninger, der omfatter etablissementer, visse broer osv. Cykelvenlige byer tillader en tættere kontakt med byen for dem, der bor i den - eller besøger den. Det er byer, der er indprentet mere uudsletteligt på indre kartografens nethinde. Det kan jeg godt lide. Det er menneskeligt. Tilføjelse: Så er der hele den menneskelige aspect af, at jo tættere du er på din by på cykler, desto større er chancen for at spotte venner - og stoppe op for at sige hej. Man ser det hele tiden. En person på cykel snakker med en ven på fortovet. Eller to cyklister, der løber ind i hinanden og har en snak på fortovet. En bizart tilfældighed skete bare i går… Jeg var på vej til stranden med børnene, og ved en rundkørsel råbte en mand i en cykeltaxi ad mig. Han - og cykeltaxichaufføren - ville vide, hvor Bicycle Innovation Lab var. De besluttede at spørge den første person, de så. Og det var mig. Mærkeligt, fordi jeg var involveret i at starte Bicycle Innovation Lab - det første kulturcenter for cykling - og cykelbiblioteket. Endnu mere mærkeligt, fordi manden i cykeltaxien var min ven Karta fra London. Han driver blandt andet The Bicycle Library i London. Det var en vild, uforklarlig tilfældighed. Han er i byen i 24 timer, efter at have fløjet ind fra Hong Kong. Og bum… Jeg er den person, han spotter på cykelstien og spørger om, hvor Bicycle Innovation Lab er. Endnu mere mærkeligt er det, at mens vi står der og snakker på cykelstien, kommer mine to tyske gæster i min lejlighed fra Airbnb også cyklende op bag os. Lille Lulu, der sidder på Bullitten, sagde: “Se, far… det er vores gæster.” De skulle også til stranden. Der er ingen måde, jeg spiller i lotteriet. Jeg har brugt mine vilde odds på en rundkørsel i København.


Læs mere