The Life-Sized City Blog: Lilleby Sverige - Stor cykelkultur


Her er en kort reportage fra en kort R&R-tur, jeg tog til Sverige tidligere på ugen. Detaljerne kan du læse på Cycle Chic - et fantastisk flugthotel, hvis du er i København eller Sverige eller cyklertur i Skåne-området. Jeg tog Øresundstoget fra København H til Bromölla, og derfra var der en 7 km cykeltur til designhotellet ved kysten.

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan selv små byer i Sverige har fremragende cykelstier og endda rydder dem for sne om vinteren. Jeg har også kort dækket infrastrukturen mellem små byer i Danmark samt infrastrukturen, der forbinder byer over hele landet.

Mens Danmark har over 10.000 km national cykelinfrastruktur, der forbinder det meste af landet, er det værd at bemærke, at det sydlige Sverige klarer sig fint.

Alle togene har rummelige cykelafdelinger, og jeg synes altid, det er sjovt med cykelselerne, der er tilgængelige. Min Crescent-cykel fra 1955 har en robust dobbelt støttefod, men med mine tasker på, sikrede jeg den med selen, bare for en sikkerheds skyld. Fra Bromölla til hotellet blev jeg ledt gennem skoven på en landevej efter anvisninger fra hotellet. Dejligt. På vej tilbage til Bromölla brugte jeg cykelstierne langs vejen. Bromölla har kun en befolkning på 7400. Og alligevel har byen cykelstier på alle hovedgaderne. Inklusive, hvis du ser på billedet øverst, en helt adskilt cykelsti under jernbanebroen.

Mellem Bromölla og Nymölla (sidstnævnte med en befolkning på 272) er der cykelstier langs vejen hele vejen. Jeg passerede flere Borgerskabscyklister på vejen, selv midt på dagen en tirsdag. I byen handlede mange ældre borgere deres daglige fornødenheder. Infrastrukturen gør dem sikre og giver dem en tryg følelse. Helt naturligt.

Skiltningen langs cykelstien er specifikt til cyklisterne, og der er endda trafiklys til cyklister - selv i en lille by som Bromölla - for at krydse hovedvejen. Jeg er ikke den store fan af knapper til fodgængere eller cyklister, men når jeg trykkede på knappen, skiftede lyset omgående, så cyklisterne får prioritet selv her.

Cykelområdet ved Bromölla Station var tilstrækkeligt. Der var tre cykelstativer på tre sider af stationen med plads til cirka 250 cykler - de blev brugt, men ikke overfyldt.

Som en ekstra bonus fik jeg set Sveriges mindste bibliotek uden for stationen. Bøgerne var gratis at tage med hjem og bringe tilbage - hvis du husker det. Meget afslappet og cool.

Det var en varm og rar følelse at se denne lille by give sikker infrastruktur til sine cyklende borgere. Selvom det må være ret pinligt for folk i andre regioner og lande at se, at små svenske byer på landet er lysår foran eller endda store bycentre.


Læs mere