Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Minority Report ved US-grænsen

En meget god ven sendte mig denne beskrivelse af en rejse, han tog fra Vancouver til Seattle. Han skulle igennem amerikansk told og immigration på togstationen i Vancouver, inden han steg på toget.

På Amtrak togstationen i Vancouver, passerede jeg den amerikanske grænsekontrol med min cykel.
Ved køkontrollen:


Vagt 1: “Hvor er din hjelm?"
Mig: “Den er hjemme."
V1: “Hvorfor har du den ikke med?"
Mig: “Jeg får ikke brug for den på denne tur."
V1: “Hvorfor ikke?"
Mig: “Fordi den ikke er nødvendig til min type cykling."
V1: “Så du planlægger at overtræde loven?"
Mig: “Øh… hvilken lov?"


… så blev jeg vinket hen til kontrolskranken …


Vagt 2: “Hvor skal du hen?"
Mig: “Seattle”
V2: “Hvor er din hjelm?"
Mig: “Jeg har ikke taget den med."
V2: “Kører du uden hjelm?"
Mig: “Det afhænger af situationen."
V2: “Er du klar over, at det er lovpligtigt i staten Washington?” (Red: Det er det ikke, han tager fejl)
Mig: “Det var jeg ikke klar over."
V2: “Så du havde planer om at bevidst overtræde loven?"
Mig: “Jeg havde ingen intention om at gøre det."
V2: “Tror du, jeg skal lade dig ind i mit land, når jeg ved, at du har til hensigt at bryde loven?"
Mig: “Øh… jeg antager, at svaret er ’nej’."
V2: “Du skal ikke antage; svaret er NEJ. Hvordan ved jeg, at du ikke vil begå andre lovovertrædelser?"
Mig: “Jeg forstår det. Hvad er så din beslutning?"
V2: “Jeg lader dig komme igennem med den betingelse, at du køber en hjelm, når du ankommer. Hvis du bliver opdaget for cykling uden en hjelm, vil jeg vide det, fordi jeg vil tjekke din fil senere i dag. Hvis det er tilfældet, får du problemer med at komme ind i USA igen."
Mig: “Tak, jeg vil købe en hjelm."


Så alt i alt steg jeg på toget bange, forvirret og vred. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle forholde mig, og jeg forventede aldrig noget lignende. Jeg spekulerede på, om han bløffede, men jeg ville ikke tage nogen risiko, da jeg skal ind i USA igen på forretningsrejse i løbet af året. Ved ankomsten gik jeg til en cykelbutik for at overveje en hjelm, og butiksejeren sagde, at mindst halvdelen af hans venner er blevet sigtet for ikke at have en hjelm - men han bruger ikke selv en, hvis han kan undgå det. Der er masser malte cykelbaner overalt. Jeg købte en hjelm. Men jeg følte mere end nogensinde, at min side af planeten har brug for alvorlig hjælp. Så. Det rejser spørgsmålet. Har US Border Police det med at chikanere enhver bilist, der kommer ind i landet? “Jeg kan se på din hastighedsmåler, at din bil er i stand til at overskride både US og delstats hastighedsgrænser.” “Øh. Ja.” “Er du klar over, at det at overskride hastighedsgrænsen er lovpligtigt?” “Virkelig?” “Tror du, jeg skal lade dig ind i mit land, når jeg ved, at du kører i en bil, der er i stand til at bryde hastighedsgrænsen?” Tjekker de deres filer senere på dagen? Nej.

Dette er politistupiditet. Ignorere tyretyranni på en måde, der er så flagrant, at det gør ondt. På deres hjemmeside står der “Sikrer Amerikas grænser...” Ja, selvfølgelig.

Sammen med Chicagos latterlige nye fodgængerflag i denne uge undrer jeg mig også over, hvordan byer uden biltyranni nogensinde vil kunne blive levedygtige i visse regioner. Suk.


Læs mere