Copenhagenize.com - Opbygning af Bedre Cykelkulturer: Irriterer Mig

Det er virkelig ret ekstraordinært. Jeg kan bare ikke slippe Montreal ud af mit hoved.

Jeg har rejst rundt i verden og boet i omkring 10 lande og besøgt en hel del andre. Der er mange steder, jeg elsker, og jeg elsker altid at vende tilbage til København. Der er andre steder, jeg gerne vil bo, selvfølgelig, men at komme hjem er altid en fornøjelse.

Jeg kan besøge andre byer som Amsterdam eller Paris eller Barcelona - eller andre byer på samme niveau - og føle mig hjemme der. Hvad er det så, ved Montreal, der er så fascinerende? Hvad er det, der gør byen så lækkert at bo i? Fair nok, jeg taler mest om Plateauet og kvarterer som Mile End, men det er virkelig ret ekstraordinært, hvordan gaderne lever. Denne gang da jeg vendte tilbage til København, ser jeg rundt i byen og ser den på en helt anden måde. Den virker på en eller anden måde død. Ret en åbenbaring, som du godt kan forestille dig. Der er mange aspekter af livet her, der er vidunderlige og smukke, og som jeg ikke kan leve uden. Cykelkulturen tilføjer mange bøger til den urbane bibliotek, og kvartererne er helt sikkert beboelige - nogle mere end andre. Men gaderne virker tomme sammenlignet med Montreal. Der hænger børn ud på fortovene og bruger gaderne, som de er beregnet til at blive brugt. Atmosfæren er afslappet. Mens jeg var i byen tweetede jeg ting som “Montreal får Berlin til at ligne et lukket samfund et eller andet sted uden for Phoenix”. Berlin er forbilledet for så mange byer, og det er et fantastisk sted. Men Montreal har noget andet.

Den idé og definition af at “Copenhagenize”, når det kommer til cykelkultur og trafik, er bestemt noget særligt og noget værd at eksportere. Det er noget, der ville passe godt ind i Montreal.

Men at tale om “Copenhagenizing” som en større byplanlægningsbevægelse er ikke rigtig noget, jeg er enig i. Denne by har mange ting at lære af andre byer. Montreal, helt sikkert. Samt Barcelona, Berlin og Amsterdam. Alt for mange ting til at sætte op på en piedestal for verdensførende beboelige gader. Set ud fra et byplanlægningsperspektiv har København brug for rigtig meget “copenhagenizing” i stedet for al denne overvurderede byplanlægningsfokus på danskere, der svinger deres magiske tryllestave for at forvandle andre byer. Vi kan helt sikkert inspirere Montreal cykelmæssigt, men Montreal kunne lære min by en masse om at gøre byen til et bedre sted at bo.

Det er stadig noget, der irriterer mig. Montreal er en gåde, og en jeg ønsker at løse.


Læs mere