Copenhagenize.com - Byg Bedre Cykelkulturer: Kom Helvede Væk fra Mine Børn

Min søn tog dette med hjem fra skolen forleden dag. Han viste det til mig med et smil og sagde “Far… Jeg tror, du hellere skal sætte dette på din hjemmeside…” Dygtig dreng. I det store hele har jeg tillid til det danske uddannelsessystem. Min dreng går på en god skole og har fantastiske lærere. Men en gang imellem lukker de mennesker ind i klasseværelset, som er på den forkerte side af fornuftsstien. Uden at jeg som forælder er vidende om det eller tillader mig at vælge, om jeg vil have mine børn til at deltage. Danmark er i stor udstrækning en sekulær nation. Kun 7% går i kirke i København. Da min søn begyndte at gå i skole, blev jeg dog ret overrasket over at høre, at de ledes ned ad gaden til kirken lejlighedsvis. Så meget for skillelinjen mellem kirke og stat. Nu fortæller han mig, hvornår det vil ske, og jeg tager ham med til Zoologisk Museum eller Naturhistorisk Museum for at tale om Darwin og/eller videnskab i stedet - når arbejdet tillader mig det.

Det samme gælder for denne latterlige reflekterende vest, som blev udleveret til hans klasse for nylig. Uden nogen forhåndsviden blev der lukket nogle sikkerhedsfreaks ind i klasseværelset fra noget, der hedder Børneulykkesfonden - noget i retningen af “Childrens Accident Foundation” på engelsk.

De udleverede reflekterende veste og brochurer til børnene. Overskriften på brochuren lyder “Det er sejt at blive set i trafikken”. Teksten begynder med den markante påstand, at “reflekterende veste redder liv”. Det sjove er, at der er meget lidt videnskabelig evidens, der bakker op om denne påstand. De baserer deres påstand på ét studie fra Norge. Ét studie. De fortsætter med at sige, at man altid bør bære en vest i mørke, regn og tåge. Hvilket grundlæggende er 7 måneder om året i Danmark. Seriøst. Det er det, denne lille flok bekymrede mennesker ønsker. At alle skal bære reflekterende veste. 250.000 års Homo sapiens og nu forsøger DISSE latterlige mennesker at pådutte DERES personlige frygt til MINE børn.

Disse er paradetilfældene for frygtkulturen. Det er mennesker, samfundet i det store hele bør være varsomme overfor. Sammen med Rådet for Sikker Trafik udgør denne gruppe af ikke-udvalgte sikkerhedsnarrer, der har fri adgang til samfundet for at prædike deres frygt. Alt sammen meget religiøst. Alt sammen meget nordkoreansk.

Når det kommer til min søn, har han stor humor og vidste, at denne reflekterende vest ville falde lige i min smag. Dog er det ikke alt sammen lutter ligegyldighed. Vi har gode samtaler om sikkerhed og trafik, og jeg forsøger at være så afbalanceret som muligt, når jeg forsøger at forklare mentaliteten hos disse sikkerhedsnarrer og hvorfor uafhængig tænkning, baseret på erfaring og forskning, er vigtigere end en lille gruppe kommunikationskonsulenter, der forgæves forsøger at projicere deres personlige frygt på befolkningen som helhed.

På den lille hjemmeside for Børneulykkesfonden er der intet opfordring til lavere hastighedsgrænser, færre biler på vejene, at skifte korte ture ud med cyklen eller noget, der minder om rationalitet og positive tiltag for samfundet. Bare det sædvanlige forsøg på at skræmme folk væk fra cykler og forsøg på at indpakke borgerne i bobleplast, samtidig med at de åbenlyst ignorerer tyren. De er blot talspersoner for en bilsindet samfund. Sammen med resten af Frygtkulturens Sikkerhedsbrigade skulle vi sende dem til en øde ø med dragter som disse:


Tilføjelse: Jeg talte med en lærer, der underviser en 7. klasse for en måneds tid siden. Hun havde givet eleverne opgaven at undersøge cykelhjelme. De var alle enige om, at den eneste grund til, at nogle af dem bar dem, var fordi “deres forældre sagde, at de skulle”. Læreren bad dem om at undersøge emnet grundigt, kigge på videnskaben og andre kilder og nå frem til DERES egen konklusion. Det var det. Intet mere blev sagt.Hun fortalte mig, at konklusionen, som disse elever nåede frem til, var, at her i Danmark - hvor de kommer fra - var der lille grund til at bære eller promovere cykelhjelme, og at deres forældre vidste meget lidt om emnet.Hvad der glæder mig er, at denne seje lærer gav disse 7. klasseselever en opgave om selvstændig tænkning, forskning og kollektiv beslutningstagning. Uanset resultatet af deres projekt var uafhængig tænkning vinderen ved dagenes ende.Og uafhængig tænkning og rationalitet vil besejre sikkerhedsnarrerne. Indtil da, hold jer langt væk fra mine børn.

 


Læs mere