Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Rundt og rundt vi går

Jeg kan godt lide rundkørsler. Jeg cykler igennem et par hver dag, især den ovenfor på vej til min søns skole. Cykelstien fortsætter hele vejen rundt, og du kan dreje af, hvor du vil. Biler viger selvfølgelig for cyklisterne, og at køre ind i rundkørslen indebærer de samme grundlæggende vigepligtsregler som for biltrafikken.

Jeg kan især godt lide denne rundkørsel i Roskilde, 30 km vest for København. Den har dobbelte cykelstier, så hvis du blot skal dreje til højre, behøver du ikke at blande dig med cyklisterne, der fortsætter rundt om cirklen. Eller bekymre dig om biler, der generer dig.

Her er den i bedre vejr. Infrastruktur-tilfældighed: En rundkørsel kaldes en “Keepylefty” på swahili.

Her er en mindre rundkørsel, jeg ofte passerer. Jeg kan godt lide denne. Cykelstien er hævet op til samme niveau som den cykelsti, du kom fra. Dette skaber en hastighedsdæmper for biler, der kører ind i eller forlader rundkørslen, men lader cyklisterne fortsætte uden bump.

Som de fleste aspekter af dansk cykelplanlægning er rundkørselsdesign en del af vores nationale design- og konceptguidebog.


Læs mere