Copenhagenize.com - Bygning af bedre cykelkulturer: Copenhagenizing Mary


Lad os præsentere den nyeste tilføjelse til Copenhagenize Consulting… Mary. Hun kommer fra den anden side af havet - nærmere bestemt North Carolina - og hun er lige startet i virksomheden som Planlægningsdirektør. Lad os give hende en varm velkomst.

Det ene ords firmanavn, Copenhagenize, afspejler perfekt mit drømmejob. Jeg fandt skriftligt bevis for det forleden dag i form af en e-mail til min studievejleder. Det var september 2008, og jeg gjorde mit bedste for at overbevise studieopholdsafdelingen om, at København, den “mest beboelige by” i verden og en af de mest cykelvenlige byer i verden, var det rette sted at fuldføre min grad i Miljøinfrastruktur og Byplanlægning. Mit formål var at finde ud af, hvilke grønne standarder de implementerede, der resulterede i så meget beboelighed, for derefter at tage det tilbage til Staten og, tja, Københavnisere.

Det tog ikke lang tid at indse, at de tusindvis af velklædte mænd og kvinder ikke cykler for miljøet (1% gør det). De siger, de gør det, fordi det er ’let’ og ‘hurtigt.’ Da vi hos Cycle Chic og Copenhagenize kan lide at cykle langsomt, tror jeg, der er mere i det. Mit amerikanske opdragelse fortæller mig også, at dette hverken er hurtigt eller nemt:


Nej, disse Københavnske gader er fængslende. Når jeg ikke er her, længes jeg efter dem. Og når jeg er her, nyder jeg dem - borgerlige cyklister, der bevæger sig fra punkt A til punkt B, snakker og træder i pedalerne. Lettheden, som københavnerne cykler med, er resultatet af perfekt planlagte infrastrukturdetaljer. De der så forfærdeligt smarte detaljer, som man normalt ikke lægger mærke til, før man befinder sig i en anden by i et andet land uden disse. Som for eksempel de rumlebånd på Knippelsbroen, så cyklisterne ikke kommer for tæt på kanten, eller den grønne bølge der fører ind til byen om morgenen og ud igen om aftenen. De er så fornøjeligt subtile, at det føles som at finde en skat, når man indser, hvad man lige har cyklet forbi.

Ingen andre steder har jeg været mere afslappet og uden bekymringer, når jeg cykler på arbejde i myldretiden. Ingen anden by har jeg følt mig så sikker som her på disse otte meter brede cykelstier. Ingen anden by i verden har infrastruktur ligesom Københavns.

Lidt tid efter at have indset dette mødte jeg Mikael. Inden for få minutter var det tydeligt, at denne mand, der havde et vintageredskabsholder på sin herrecykel, og hans karriere var langt mere end en chic fotograf, der blev blogger. Han arbejdede med transportplanlægning, som jeg havde drømt om og studeret i årevis for. Jeg ønskede at være med, hurtigere end man kan sige “tidskørsel”.

Frem til nu har der været utallige besøg på migrationskontoret og den gode nyhed: Jeg er her, og jeg arbejder med den transportplanlægning, jeg altid har håbet på. Den virkelig gode nyhed: Vi er ved at Københavnisere, inspirere cykelkulturer og give byer den planlægning, der skal til for at genetablere cyklen som bytrafikmiddel.


Læs mere