Copenhagenize.com - Cykelkultur gennem design: "cykelstativer"

Hvis der er nordamerikanske rekorder for antallet af cykelparkeringspladser, ser det ud til, at Montreal er ivrig efter at vinde. Hver få meter på Avenue du Parc var der disse indlæg med en ring til at fastgøre en cykellås.

Min ven Taras, som jeg besøgte, forklarede, at nummeret på indlægget svarer til parkeringspladsen på gaden. Parkér din bil, tjek nummeret, tast det ind i parkeringsautomaten og betal. Som en ekstra bonus kan cykler parkere der. Seriøst… hver få meter! Sikke en genial idé.

Angiveligt kan virksomheder fravælge at have cykelstativrøret på indlægget foran deres butikker, og der placeres en tyk plastikovertræk på indlægget for at forhindre de fleste U-låse i at blive fastgjort - selvom en kæde ikke ville være et problem. Der var dog få fravalg.


Jeg så masser af cykler på gaden i de fire dage, jeg var der, hvilket var fantastisk. Jeg tog ikke masser af billeder og nød i stedet selskabet med mine venner, men cykler var overalt. Det, der virkelig begejstrede mig, var at se så mange cykler parkeret i de kvarterer, jeg besøgte. Uden for lejligheder, i cykelstativer på hovedgaderne, navnet det. De fleste af dem var uberørte siden vinterens start. Deres hjul var stadig begravet i sne. Men hvorfor er det fantastisk? Det er et af de sikreste tegn på, at en by gør det rigtige. Borgerne kan finde rustne kæder og andre dele om foråret, men Montreal ser ud til at have overskredet den magiske grænse mellem cykelfetichisme og afmystificering af cyklen. Hvis du ser cykler efterladt på den måde, betyder det, at borgerne betragter cyklen som en støvsuger. Et redskab. Og DET er et skridt i den rigtige retning for at genetablere cyklen i bylandskabet.

Og her er et ret høfligt skilt, som altid er rart at se.

Lige før jeg forsvandt igennem sikkerheden, fik jeg øje på disse to cykelsikkerhedsvagter i Trudeau Lufthavn. Klædt til Krigens Rædsler, men ret cool, at en lufthavn har tohjulede sikkerhedsvagter.

Jeg håber at vende tilbage i juni for at se byen springe ud i blomst med cykler.


Læs mere