Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: 13hjul

En ny Batavus-cykel til Ole.

Hele dagen på det seneste TEDx Copenhagen event var fantastisk. Jeg var især begejstret for, at så mange gode mennesker kom hen til mig efter min egen tale og gav mig positiv feedback. Det var ydmygende og inspirerende.

Jeg vil have svært ved at glemme en bestemt mand. Han hedder Ole. Der er en gammel børnesang på dansk, der hedder Oles Ny Autobil / Oles nye autocar.

Oles nye autocar kører 8 miles i timen (den gamle skandinaviske mil er 10 km)

Ole sagde, at han nød talen, men så afslørede han, at Copenhagenize og Cycle Chic er den direkte årsag til, at han og hans familie solgte deres Volvo stationcar. Disse blogs har genereret utroligt meget positiv feedback gennem årene, og det er især når jeg holder foredrag i udlandet, at jeg får fantastiske ansigt-til-ansigt-oplevelser med læsere. Af en eller anden grund var Oles afsløring mere bevægende og rørende. Måske fordi jeg var på hjemmebane i København, eller måske fordi Ole og jeg er cirka samme alder med børn. Jeg ved det ikke. Uanset hvad, tak til Ole for at lade mig vide det. Det er utroligt ydmygende. Og tak til Ole for en mindre bil i denne by, som jeg elsker så meget. Han er selv blevet et forbillede. Familien er ikke fremmede for cykler - de bor trods alt i København - men de tog springet og solgte den gamle autocar. I stedet investerede de i cykler, herunder den københavnske klassiker, en ladcykel. Jeg kender den gamle børnesang, men har aldrig rigtig tænkt over teksten før nu. De er, ironisk nok, en fantastisk reklame for cykling og en sund advarsel om farerne ved at køre i biler, selvom bilen i spørgsmålet er en legetøjsbil. Her er de, oversat:

Oles nye autocar kører 8 miles i timen Bilen er rød og fin lugter aldrig af benzin Den kan køre med imponerende hastigheder Når den får en ordentlig start Men en dag kørte den ind i søsters dukkehus Den dukkefar og dukkemor, der sad pænt ved kaffebordet Kaffestænker og porcelæn var spredt ud over dugen Og den stakkels dukkefar

havde ikke længere et hoved.

Efter at have talt med Ole genoptog jeg en gammel idé. Mange mennesker har foreslået - både almindelige borgere, men også overraskende nok adskillige personer fra den danske cykelindustri - at jeg starter en ny dansk cykeladvokatorganisation, der positivt promoverer cykling herhjemme.

Jeg har brugt noget tid på ideen og har allerede et navn. Det ville dog kræve meget tid og energi, som jeg for øjeblikket ikke har. Ideen lever videre. Hvis der dog kom ligesindede personer frem for at dele visionen og arbejdsbyrden, kan vi måske få den op at køre.


Læs mere