Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Ikke så fine Metrofine

Priserne for offentlig transport i København bliver generelt betragtet som ekstremt høje. Generelt sammenlignet med andre europæiske byer. Det er et emne, der ofte bliver debatteret, men der tages sjældent handling.

Dette indlæg handler imidlertid ikke om billetpriserne, men snarere om metroens kontrolørers manglende fleksibilitet. Tidligere i år var jeg i Mexico City, og efter jeg kom hjem købte jeg en metrobillet fra automaten i Københavns Lufthavn.

Jeg havde næsten ikke sovet i 22 timer og glædede mig bare til at komme hjem til børnene. En kontrolør kom om bord - de laver tjek her - og søvnigt viste jeg ham min billet. Han spurgte, hvilken station jeg skulle af ved, og jeg svarede. Han fortalte mig, at min billet kun dækkede to zoner og ikke de påkrævede tre. Jeg undskyldte og forklarede, at jeg nok havde trykket på den forkerte zone på touchskærmen i lufthavnen efter en lang flyvetur.

Han virkede ikke særlig interesseret og sagde, at han var nødt til at give mig en bøde for at rejse uden billet. Det overraskede mig, og jeg argumenterede for, at jeg faktisk havde en billet - jeg havde bare ved en fejl købt den forkerte. Han så ikke ud til at kunne se forskellen.Jeg sad der i jakkesæt, så selvom jeg sandsynligvis så træt ud, tror jeg bestemt ikke, jeg lignede en der rebellerende ikke betalte billetpenge. Jeg foreslog, at jeg mere end gerne ville stige af toget ved næste stop for at købe en ny billet, men han ville ikke have det. Jeg var høflig.Han begyndte at skrive bøden. Til min forbløffelse. Jeg har lige modtaget et brev fra Metro-selskabet - jeg havde glemt at betale bøden, så de sendte en påmindelse - og efter at have glemt episoden blev jeg mindet om den.Jeg synes ikke, det er retfærdigt, at et tog-/metro-selskab uddeler bøder på 600 kroner til en passager, der bare købte en billet med de forkerte zoner og tilbød at tage toget af og købe en ny billet. Det er heller ikke ligefrem god markedsføring eller kundeservice. Hvis en passager bliver taget uden billet - ja, så giv dem en bøde. Hvis en person opfører sig uhøfligt og skælder ud, når de bliver gjort opmærksomme på, at de har en billet med de forkerte zoner - ja, så giv dem en bøde. Der bør dog være plads til menneskelig fejl.

Og hør mig ikke starte på det faktum, at alle de lokale tog i København nu tillader cykler GRATIS, men Københavns Metro ikke gør det. Jeg har hørt fra flere mennesker, der har troet, at den gratis cykeltransport også gælder for Metroen. Der er heller ingen synlig kampagne, der informerer kunderne om, at Metro-passagerer med cykler skal købe en billet. Selv på deres hjemmeside skal man dykke ret dybt for at få et klart svar. Jeg spekulerer på, hvor mange billetter der er blevet uddelt af metro-kontrolører på grund af denne manglende kommunikation (og vilje til at fremme cykeltrafikken). Måske er der gode penge at tjene?

Københavns Metros hjemmeside.

Tilføjelse:


Har lige fået en tweet fra Rob, der skrev:
“Hårdt! Har haft lignende ting ske, men erklærede mig uskyldig ‘jeres system er så kompliceret’ dumme englænder & det ser ud til at virke!“God idé! :-) Er der andre, der har haft uheldige oplevelser med at få bøder i Københavns Metro? Skriv dem i kommentarerne.


Læs mere