Copenhagenize.com - Cykelkultur efter design: Kortholdere på bagagebærere - Design Detaljer

For et stykke tid siden… Jeg gætter på over et år og et halvt… Husker jeg en læser, der sendte mig en e-mail med anmodning om et indlæg om en lille detalje i cykelkulturen i København. Den lille krog-ting, der findes på de fleste bagagebærere. Det er en praktisk løsning på et spørgsmål, der opstod for omkring et århundrede siden. Hvordan transporterer man sin mappe på sin cykel? Selvom jeg er ret sikker på, at dette ikke er noget unikt dansk, virker det dog til at leve mere i Danmark end andre steder. Hollænderne udviklede en kultur med at bruge pannier-tasker, mens danskerne foretrak kurven. Ikke mange mænd brugte en kurv, og i størstedelen af et århundrede var det tasker mænd bar rundt på. I stil med den på det ovenstående billede. Blødt læder. Bred anvendelse af disse tasker - jeg gætter her kvalificeret - aftog i slutningen af 1960’erne. Da bevægelsen for at genindføre cyklen i bylandskabet begyndte i midten af 70’erne, blev den i vid udstrækning båret af flower power-kulturen fra 1960’erne, og tasken var noget for “forretningsfolk”. Men disse tasker med kroge er stadig udbredte. Jeg har kigget på cyklerne i de fire cykelskure, som folk i vores bygninger bruger, og der var mange bagagebærere med kroge. Jeg er blevet set bruge dem, når jeg transporterer bleer hjem fra supermarkedet.

Her er min cykel, Velorbis, med bagagebærerkrogen. En lille metalpind, der stiger op, når du løfter bagagebæreren, holder remmen på tasken eller hvad du ellers bærer, på plads.

En simpel lille designtilføjelse fra Cykelkultur 1.0, der har fortsat ind i Cykelkultur 2.0.


Læs mere