Copenhagenize.com - Cykelkultur gennem design: Paris, jeg elsker dig.


Jeg havde et par timer i Paris den anden dag, mellem ankomsten til Charles de Gaulle og afgang med TGV til La Rochelle for at deltage i den nationale Villes Cyclables [Cykelvenlige Byer] Konference arrangeret af Le Club des villes et territoires cyclables [Foreningen af cykelvenlige byer og områder]. Det er en organisation af hundredvis [!] af franske byer og regioner, der arbejder for mere cykelvenlige byer, og de havde inviteret mig som æresgæst og taler om markedsføring af cykelkultur. Men før alt det, Paris.

Jeg smed min bagage i et skab ved Montparnasse og forlod stationen med et ord i tankerne: Vélib. Fra starten var det intuitivt. Der var ingen Vélib cykeludlejningsstativer foran, så jeg gik rundt om hjørnet og selvfølgelig var der synlig en lang række Vélib-cykler. [Så senere at der også var en cykelstativ på den anden side af stationen].

Det var atten måneder siden mit sidste besøg - alt for længe efter min smag - og jeg glædede mig til at se, hvordan byen havde udviklet sin cykelkultur yderligere.

Det tog kun et minut eller to at få en cykel, da jeg tilmeldte mig et 24-timers abonnement. Jeg havde kigget på et par af cyklerne, før jeg besluttede mig - testet bremserne, løftet bagenden og drejet pedalerne for at sikre, at de fungerede.

Inden længe var jeg ude på gaden. Problemet var, at jeg var i et kvarter, som jeg havde lidt erfaring med. Jeg har været i Paris utallige gange, men aldrig i dette arrondissement. Jeg vidste, at jeg ville nordpå mod Seinen, så det var en start, men foran mig var der en labyrint af ensrettede veje og trafik, så tæt pakket som et hvepsebo.

På dette tidspunkt var det meget ligesom da jeg var i New York for lidt over en uge siden. Men lighederne stoppede der.

Det allerførste, jeg bemærkede, var det vigtigste. Jeg fandt ud af, at det var utroligt intuitivt at læse og tolke cykelinfrastrukturen - cykelstierne.

Jeg er en fremmed i området, jeg har en vag retning at følge, og alligevel blev jeg ledt på vej af en række ganske effektive wayfinding-værktøjer. Cykelinfrastrukturen er langt fra perfekt i byen. Det er en række design og løsninger. Mange andre byer, jeg har været i, har begået den fejl at implementere for mange forskellige typer infrastruktur, så en person på cykel bruger halvdelen af deres tid på at forsøge at forstå og tolke det.

At skabe et ensartet system bestående af nogle få effektive og letgenkendelige designs er at foretrække. Desuden er et strømlinet grafisk designssprog for kommunikation med cyklende borgere af største vigtighed. Ligesom fodgængere har deres zebraovergange, har cyklister brug for skiltning og symboler, der er direkte rettet mod dem. Underligt nok fungerede den blandede smoothie af infrastruktur i Paris alligevel, og det skyldes det intuitive grafiske designsprog på skiltene. Det hjalp mig på vej. At være på cykelstierne medvirkede også til at eliminere stress fra trafikken, så det var nemmere at koncentrere sig om at finde vej. Denne hjælpsomme funktion på det urbane landskab var en menneskelig en. Der er mange, mange mennesker, der cykler i Paris. Generelt set er de bare almindelige borgere, der skal fra A til B. Det var en enorm hjælp at få øje på en forude, ligesom på billedet ovenfor. Øjeblikkelig kunne jeg tolke, hvor jeg skulle hen, og hvis det var nødvendigt, kunne jeg følge efter i et stykke tid.

Denne intuitive del var fantastisk og kom som en overraskelse for mig. Når jeg kom ind i kvarterer, jeg kendte som min egen bukselomme, var det nemmere, men alligevel fortsatte vejledningsskiltene med at være nyttige.

Til sidst fandt jeg Seinen. Denne cykelsti førte mig op på en bro, hvor jeg oplevede dusinvis af cyklister krydse. For det meste lignede de fleste disse mennesker:

Faktisk lignede næsten alle personer på en cykel disse mennesker. Ikke deres tøj eller alder, men bare parisere, der bevægede sig rundt i deres by. De kunne have været i metroen, i en bus eller i en bil. De tilfældigvis var på cykler. Paris har styr på det hele. Bycykling handler ikke om at imødekomme en støjende, subkulturel minoritet. Det giver befolkningen som helhed den hurtigste måde fra A til B. Gør det, og folk vil bruge det.

Noget af infrastrukturen var lidt underlig. Det er vigtigt at huske, at den ikke er designet til fartdæmoner, der ønsker at “generobre gaderne” eller gå på intens træningsture. Bycykling i Paris, ligesom i mange andre byer, foregår i lav hastighed. Stil over fart. Praktisk transport over sport. Jeg blev overrasket og glad over, at alle stoppede ved rødt lys. De er en respekteret, accepteret og [næsten] ligestillet del af trafikken, og de opførte sig derefter.

Og hvor der var fodgængere, standsede cyklisterne for dem. Især hvis de spiste en sandwich på vej fra A til B. På mange ruter deler cyklisterne busbanerne, men der er også et stort netværk af enkeltstående cykelstier og lejlighedsvis dobbelte cykelstier og kreative løsninger i kryds. Alt er let at finde ud af. En af de vigtigste forskelle mellem mit sidste besøg for 18 måneder siden og nu var det fantastiske syn af cykler overalt. Ikke bare i trafikken, men også låst fast til gelændre, hegn og skilte. To millioner cykler er blevet solgt i Paris siden starten af Vélib-delingsprogrammet, og de er meget synlige i byens teater. Fantastisk.


Det mest bemærkelsesværdige er at se så mange mennesker på cykler. I alle aldersgrupper og indtægtsklasser. Og forholdet mellem mænd og kvinder matcher let København eller Amsterdam. 50-50. Til sammenligning estimerer jeg, at jeg så et par tusinde cyklister den dag og omkring 10 hjelme - de fleste blev båret af mere sportsorienterede typer. At se så mange mennesker bevæge sig rundt i deres by uden besvær er det sikreste tegn på, at folk føler sig trygge, ikke ulig den ældre dame ovenfor. Og byen vil høste de økonomiske fordele ved en stor cyklende befolkning, som andre byer før hende har gjort.


Læs mere