Copenhagenize.com - Cykelkultur med design: Wind Spire i København

Så der er mig, der cykler mod byens tekniske og miljømæssige administration for at deltage i et møde på Cykelkontoret, da jeg opdager noget mærkeligt uden for deres kontorer. Jeg indså på afstand, at det var en slags vindmølle. Af en eller anden grund har nogle mennesker problemer med den lyd, store vindmøller producerer. Underligt nok synes de ikke at have noget imod den lyd, som biler genererer. Men da biler begyndte at dukke op på verdens veje, var der mange klager over støjen. Personligt har jeg ikke dette problem med vindmøller, men da jeg cyklede tættere på, lyttede jeg for at høre, hvornår jeg ville kunne høre en slags hvæsen eller susen. Utroligt nok var denne vindspids, som den kaldes, helt lydløs, selv når jeg stod under den. Det var også lidt af en hoveddrejer, da jeg fotograferede den. Folk på begge sider af gaden stirrede på den, og forbipasserende læste skiltet. Fire studerende cyklede forbi, piger, og en af dem annoncerede til sine venner: “Har I set, at de har en ny vindmølle?” De kiggede alle op og en bemærkede: “Fedt!”. Det er ret fedt, at Københavns Kommune har taget initiativet til at vise nogle alternativer. Gå prædikatet OG følg prædikatet.
Skiltet informerer om, at det er en vindspids fra et amerikansk firma ved navn Mariah Power og at den genererer 2.000 kW om året. Den er 9,1 meter høj, 1,2 meter i diameter, vejer 283 kg og er lavet af 80% genbrugsmateriale. Måske er dette katalysatoren. Vil vi se disse i enhver baghave? Hvis du søger på Google efter “gennemsnitligt husstandselektricitet kW år”, får du forskellige svar. Er der nogen derude, der har nogle pålidelige tal?

Uanset hvad, hvis jeg kunne reducere mine elregninger med en lydløs spids som denne, ville jeg gøre det.


Læs mere