Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Ode til Japan

I denne aktuelle cykelentusiastiske klima og med alle bestræbelserne fra de nye cykelkulturer for at få deres borgere tilbage på cyklerne, er fokus ofte på Europa og den anglo-saksiske verden. Når vi tænker på Asien, tænker vi alt for ofte kun på de færre og færre cyklister i deres blå Mao-dragter, der dominerer bybilledet og landevejene i Kina, samt de kritiske masser i Indien og andre asiatiske lande. Stakkels Japan. Et velstående og udviklet nation, hvis der nogensinde var en, og som jeg ofte kalder den tredje store cyklenation efter Holland og Danmark. Og alligevel får de så lidt omtale. Ligesom i Holland og Danmark ser det ud til, at de ikke er bekymrede. De fortsætter bare. Du kan ikke finde cykelparkering ved togstationerne, og der er cyklister overalt, som jeg har skrevet om for nylig. Videoen ovenfor er et godt tegn på, hvor mættet Tokyo for eksempel er af cykler. På min sidste aften stod jeg uden for mit hotel i cirka 40 minutter og filmede bare så mange cyklister, som jeg kunne. Dette er en gennemsnitlig onsdag aften i Shibuya-distriktet. Hvordan står det i forhold til store byer i fremvoksende cykellande? Der er cykler overalt, uden for hver lejlighed og hus, når du tager toget gennem landet. Uden for hver togstation er der tusindvis af cykler. Vi burde virkelig lægge mere vægt på Japans cykelkultur. I mindre byer er der ofte fine cykelstier, men i Tokyo er der få. Folk blander og går bare sammen, som du kan se i videoen. Den danske ambassadør, der talte med Tokyos guvernør om cykelinfrastrukturen, sagde, at hvis Tokyo virkelig ønsker at forblive en verdensklasseby, er de nødt til at komme i gang med infrastrukturen som London, Paris og New York. Det gjorde indtryk, kan jeg sige. En af de fantastiske ting ved Japan generelt er, at når de omfavner en trend, går de helhjertet ind for den. De går ikke på kompromis. Det er det samme med cykler generelt og fixie-mode i særdeleshed. Der findes ingen forbrugernation på planeten, der er så dedikeret som japanerne. I Shibuya, Tokyo, er der et gigantisk stormagasin ved navn Tokyu Hands. Der findes intet lignende nogen steder på planeten. Jeg besøgte cykelafdelingen sidste gang, jeg var der, og kiggede mig omkring. Denne gang, med fixie-moderne i fuld gang, var det fantastisk at se de varer, der blev tilbudt. [Jeg var nødt til at gå gennem afdelingen med badevægte og talte 32 forskellige mærker ...]

Her i København, hvis jeg ønsker fixie-lignende cykeldele eller udstyr, er der i bund og grund en cool butik. I Tokyu Hands kunne du få alt, hvad du ønskede i 145 forskellige farver. Der var billige og glade cykler til børne transport, og der var de skøreste fixed gear cykler - og alt derimellem.

Med min bagage allerede fyldt med gaver til mine børn og kone, var jeg ikke i stand til at blive skør. Men hey! Jeg købte bøjelige cykelting! Ventiler der gør det nemmere at fylde mine dæk med luft, i stedet for at skulle tvinge luftdyserne mellem egerne.

PARAPLYHOLDER OG BAGAGEREOLER


Jeg købte en paraplyholder! Bare fordi jeg kunne! Det er til at bære din paraply på din cykel, indtil du har brug for den, noget der er meget almindeligt i Japan. Så var der bagagerumssektionen. Okay, ikke SÅ imponerende, men jeg slettede ved et uheld mit billede af kædeskærmssektionen, så den blev rykket op.

KÆDER OG PEDALER


Farvede kæder eller pedaler? Vælg selv.

DÆK OG FÆLGE



Jeg så flere farvede fælge på et øjeblik end jeg ser på en måned i København. Og så var der de farvede dæk.

LYGTER




Lygter, lygter, lygter. Hvis du ikke kan få Reelights, så er du spoilet for valgmuligheder her. Den USB-opladelige øverst til venstre er ret fedt.


Åh, og der var masser af cykler også. Her er nogle, der hænger rundt.TOKYOBIKES var super flotte.

Nu bliver jeg nødt til at gå tilbage, så jeg kan rapportere om de resterende 75% af cykelafdelingen.

.

Læs mere