Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: "cykelhjelm"

Så. Nogle af vores læsere gav os et link til en hjemmeside, der åbenbart har skrevet en slags kommentar om TED x Copenhagen-talen, jeg holdt for et stykke tid siden på arrangementet her i København. Om Kulturen af Frygt i forhold til sikkerhedsudstyr og den skråning, som samfundet er på. Når en eller anden hjemmeside i et andet land kommenterer på noget, Copenhagenize har sagt, så er det ikke rigtig nyheder. Sådan er internettet. Det er et stort, ustyrligt sted, og der er næppe nok tid på klokken til at klikke rundt på dem alle sammen. Desværre. Det, der skuffer mig ved denne artikel, er, at da en læser sendte mig et link i går, lød overskriften "Dansk ikonoklast er imod cykelhjelme". På et link i dag på Facebook kunne jeg se, at overskriften var blevet ændret til "Dansk taler er imod cykelhjelme". Ak, jeg foretrak dog 'ikonoklast'-betegnelsen: S: (n) ikonoklast, billedeknuser (en der ødelægger billeder brugt i religiøs tilbedelse)

Det passede så godt med indlægget om Cykelhjelme og andre religiøse symboler. Det understreger sloganet Viden eller Tro - dit valg på den danske side, Cykelhjelm.org.

Hvis jeg skal være ærlig, har jeg ikke læst artiklen. Den blev postet på noget, der hedder "The Bicycle Helmet Safety Institute", og jeg er ret vant til at læse tekster, der angriber det, jeg prøver at sige om at fremme cykling positivt, så jeg tænkte, at teksten nok ville være ret forudsigelig. Jeg har stødt på hjemmesiden før på et tidspunkt i løbet af de sidste fire år, men brugte ikke meget tid der.

Jeg har en vane med at kigge på Alexa.com rangerings-add-on-funktionen i min Firefox-browser, når jeg besøger hjemmesider, jeg aldrig har været på før. Alexa rangerer hjemmesider ved hjælp af forskellige parametre. Det er ikke et perfekt system, men i en travl hverdag på internettet er det nogle gange nyttigt at afgøre, hvad en hjemmeside er værd. Alexa har en gul cutoff på 100.000. Annoncører og investorer har stor interesse i denne Top 100.000, og det er svært at komme ind på den. Kolleger inden for it-relaterede brancher har fortalt mig, at top 200.000 er meget anerkendt. Hvad betyder det egentlig? Absolut ingen idé.

Dette 'Institut', ifølge Alexa, rangerer som nummer 2.225.047. Det var nok for mig til at klikke videre til andre ting.

Vær forsikret om, at der er mange, mange hjemmesider derude med en lav rangering, som bestemt er værd at bruge tid på. Jeg ender normalt med at komme på dem gennem henvisninger fra venner og kolleger i mit netværk. Men man må sætte en grænse et sted. Lidt ligesom ikke at gide følge en person på Twitter med 8 følgere.

Jeg var dog nysgerrig. Jeg sendte en e-mail til nogle kolleger og spurgte dem om dette 'Institut'. Ti e-mails i alt. Fem havde ingen idé om, hvad det var. Tre kaldte det "den sædvanlige propagander" eller lignende udtalelser. En forvekslede det (ironisk nok) med gruppen af forskere og fagfolk, der udgør Bicycle Helmet Research Foundation. En e-mail var mere detaljeret og sagde "den mest fuldstændig irrelevante og samtidig farligste hjemmeside i kampen for at fremme cykling."

Aj, mine gode venner. Lyder som sikkerhedsudstyrets version af de trafikanter på deres cykler.

Jeg lærte af e-mailsne, at det i høj grad er et enmandsarbejde. Pensioneret og bekymret for 'sikkerhed', åbenbart. Godt for ham. Selvom vi i en tidligere artikel har fremhævet arbejdet hos enkeltpersoner med personlige korstog. Det får 'Institut'-betegnelsen til at virke lidt pompøs.

Måske skulle jeg grundlægge "Copenhagenize Institute for Bicycling Promotion".

Jeg lagde mærke til, at der på forsiden står 'forbrugerfinansieret'. Pokkers. Jeg vil også være forbrugerfinansieret! Jeg ville ønske, at jeg havde en magtfuld industri, der støttede mig, så jeg kunne placere Frivillig drevet - Forbrugerfinansieret på min bannér! Det ville være fedt!

Eller måske kunne jeg starte Copenhagen Cycling Embassy, og i stedet for den traditionelle diplomati, der er forbundet med 'ambassader', kunne jeg bruge betegnelsen til at markedsføre produkter fra flere profitorienterede virksomheder.

Ak, at fremme cykling positivt har få formuende sponsorer, og den eneste rigtige belønning, bortset fra en beskeden indtægt fra reklamer for venners virksomheder, er at se så mange cykler vende tilbage til gaderne i byer over hele verden. Der er ikke mange penge i en blog som denne, men få dette... det er det hele værd. Og husk sidst, børn, hvis det at bære en cykelhjelm får nogen til at cykle - fantastisk! Hvis det at lade være med at bære en cykelhjelm får nogen til at cykle - fantastisk! Jeg ønsker bare, at sikkerheds-nannyerne ville lade sidstnævnte gruppe være i fred. Mere viden, mindre blind tro.

Rigtig god weekend. Oh, og hvis nogen har læst den førnævnte artikel, så kom med nogle underholdende højdepunkter i kommentarerne.


Læs mere