Den Livstøre By Blog: Dansk Politi's Uvidenhed om Cykling

Sidste uge deltog jeg i National Cycling Conference i Fredericia. Til min overraskelse opdagede jeg, at byen var på Jylland, det danske fastland. Jeg troede, den var på Fyn. Så jeg fik også en geografilektion. Jeg blev inviteret af Vejdirektoratet og Dansk Cyklistforbund til at deltage i en debat med sociologen Anette Jerup Jørgensen og Mogens Knudsen, politibetjent og overbetjent i Københavns Politis Trafiksektion. Journalist Adam Hannestad fra Politiken var moderator. Anette begyndte med at diskutere nogle af hendes resultater vedrørende adfærden hos cyklende borgere. I den blå hjørne repræsenterede Mogens politiets traditionelt konservative holdning om, at cyklister bare skal overholde alle regler. Punktum. Jeg har senere lært, at dette måske er mere Mogens' personlige holdning end hele det danske politi. I det røde hjørne stod jeg selv. Jeg var på den anden side og sagde, at færdselsloven bør tilpasses behovene og adfærden hos vores cyklende borgere. Det var Fight Night i Fredericia! Selvom det var en afslappet affære. Jeg begyndte mit indlæg ved at afsløre, at jeg i ugen op til debatten havde registreret hver eneste trafikforseelse, jeg begik. Jeg drejede til højre ved rødt lys 15 gange. Jeg rullede forbi stoplinjen ved rødt lys 19 gange. Jeg begyndte at rulle, før lyset blev grønt 9 gange. Jeg glemte mine lygter to gange. Jeg kørte i envejs gader otte gange. Alt i alt missede politiet bøder for i alt 26.500 kroner. Alle disse overtrædelser blev begået ved lave hastigheder og uden at genere andre cyklister eller fodgængere eller udgøre nogen fare for mig selv. Jeg er en kriminel cyklist! Skørt! Anette havde nogle resultater, der viste, at cyklister svarede i en undersøgelse sådan her: 51,6% sagde, at de altid overholdt færdselsreglerne. 46% sagde, at de gjorde det det meste af tiden. 2,3% sagde, at de aldrig gjorde det. Dette var et anderledes billede end det, som politiet (og medierne) plejer at male. En der giver det indtryk, at cyklister er lovløse skurke. Jeg vil indrømme, at det var et hårdt publikum for Mogens. Et lokale fyldt med deltagere på den nationale cykelkonference. Men han tog det i godt humør. Jeg argumenterede for, at det for at forstå cyklister er vigtigt at se på fodgængere og deres adfærd. For at forstå den menneskelige lyst til at komme fra A til B ad den letteste rute. Ligesom på travle gågader. Jeg påpegede, at hvis cyklister og fodgængere bøjer reglerne, er det sandsynligvis fordi, de blot reagerer på et miljø, der ikke er ordentligt designet til dem eller deres behov. Mogens indrømmede, at det danske politi aldrig tager på studierejser til andre byer for at tale med kolleger om deres erfaringer. De laver ikke nogen forskning og har få erfaringer med at følge med i trafiksikkerhedsudviklinger.

Denne hele diskussion, påpegede jeg, var egentlig lidt tåbelig. Det er en diskussion, der har stået på i 125 år. Jeg henviste til det satiriske stykke skrevet i 1934 af Robert Storm Petersen, der gør grin med opfattelsen af cyklister som lovløse skurke og ironisk nok afspejler den aktuelle stemning, hvis man skal dømme ud fra kommentarer på avisartikler. Grundlæggende, hvis "stramningen af grebet om cyklister" ikke har virket i de sidste 125 år, er det ret tåbeligt at tro, at det vil ændre sig. Der var ikke noget knockout under Fight Night i Fredericia, men diskussionen og mange af de pointer, som deltagerne gav, var forhåbentlig gavnlige og bidrager til en ændret opfattelse af cyklister, hvis ikke politiets opførsel. Det danske politi har ekstraordinær indflydelse på færdselsloven. Selv at sænke fartgrænserne i byerne er næsten umuligt, fordi politiet stort set altid afviser de fleste ansøgninger eller forslag.

En mere cykelvenlig attitude fra det danske politi ville gøre underværker for at forbedre cyklingsimage og fremme cyklen som transportmiddel.


Læs mere