Den Livsstørrelse By Blog: Den Onde Gud

Efter cirka en måned med at studere retssager, stillede jeg et par hypotetiske spørgsmål til mine første semester torts-studerende. Det første drejer sig om en 'ond guddom'. 'Forestil dig,' spørger jeg mine studerende, 'at en sådan guddom viser sig for dig, enten som præsident for dette land eller som kontrollant for vores retssystem, og tilbyder en gave, en gunst, der ville gøre livet mere behageligt, sjovere end det er i dag. Gaven kan være alt, hvad du ønsker dig - være så idealistisk, vulgær eller grådig som du vil - med undtagelse af at den ikke kan redde liv.' Senere vil jeg endda droppe denne betingelse. 'Den onde guddom foreslår, at han kan give denne gave mod én ting... livene af tusind unge mænd og kvinder, som han tilfældigt vælger, og som hvert år vil dø på forfærdelige måder.' Når jeg spørger, 'Ville du acceptere?', svarer mine studerende næsten enstemmigt 'Nej.' Faktisk er de chokerede over, at man overhovedet kan stille spørgsmålet. Derefter spørger jeg stille, hvad forskellen er mellem denne gave og bilen, som tager omkring femoghalvtreds tusinde liv hvert år.

- Guido Calabresi, Ideals, Beliefs, Attitudes, and the Law, 1985

Tak til Alberto for dette.


Læs mere