Copenhagenize.com - Cykelkultur ved Design: Dublin Ruller fra fortid til fremtid


Jeg var i Dublin for to uger siden til Cycle Chic modeopvisningen, sponsoreret af Den Danske Ambassade og Dublin City Council. Jeg kan sige, at jeg blev forbløffet over antallet af cyklister på gaderne og cykelstierne i byen. Helt forbløffet. Det var fantastisk at se. Ikke kun pendlerne, men også almindelige borgere, der bruger cyklen til korte ture. Cykler parkeret uden for lejligheder. Cykelstativer fyldt op ved butikker. Dublin blev engang betragtet som den tredje store cykelby i Europa efter Amsterdam og København…

… så måske er vejen tilbage til cyklen ikke så hård. Hvem ved. Det, der er sikkert, er, at der er positive kræfter på arbejde i byen.

De to vigtigste årsager til det vidunderlige cykelniveau er begge resultatet af byrådsmedlem Andrew Montague. Han indførte byens cykeldelingsordning - Dublinbikes - på gaderne og implementerede 30 km/t zoner i forskellige områder. Begge gode tiltag for at få cykelkulturen i gang igen. Byens cykelkoordinator Ciarán Fallon arbejder hårdt for de samme mål.


Her er Dublinbikes i aktion. De har været en kæmpe succes. Forventningen var, at der ville være beskedne 1500 abonnenter. Der er nu over 30.000!

Der var et positivt tegn blot meter efter at være steget af flyet i Dublin Lufthavn. Jeg tog dette billede ud af vinduet, mens jeg var på vej til ankomsthallen. En cykelsti. Ved lufthavnen. Jeg går ud fra, at den primært er beregnet til brug af lufthavnspersonale - føl jer fri til at fortælle os mere, dublinere. Ikke desto mindre er det et stort symbol.

Når vi kørte ind mod byen, dukkede der flere cykelstier op. Jeg kørte sammen med Sussi fra Biomega, og jeg stirrede på den malede sti i et stykke tid, før jeg indså, at det var cykelinfrastruktur. “Hey… er det en cykelsti?!”, var jeg hørt for at bemærke.

Det faktum, at Dublin City Council og den nationale regering støttede en Cycle Chic begivenhed, viser, at de tænker ud af boksen og er ivrige efter at omfavne Cykel Advocacy 2.0 for at fremme bycykling. Alle aktørerne optræder i denne film om Cycle Chic begivenheden.

Infrastrukturen var primært malede cykelstier, men det er en fantastisk start, og det var tydeligt, at borgerne i Dublin følte sig trygge ved at bruge dem.

Der var generelt en rolig trafik gennem byens centrum.

Hvor der var infrastruktur, blev den brugt. Hvor der ikke var det, var cyklisterne - som almindelige mennesker på cykler - helt cool med det og kørte fornuftigt.

Som jeg ofte siger i mine præsentationer, når der er flere ikke-kulturelle cyklister, opfører de sig meget som fodgængere. Jeg så næsten ingen som aggressivt kørte over for rødt lys, og bestemt ikke cyklister som disse.

Jeg er blevet spurgt nogle gange i interviews om, hvad det næste store er. Den næste by, der vil gå fra enkeltcifret modalandel til f.eks. 15%. Jeg har haft listen over Copenhagenize i mit hoved i et par måneder. Lige nu rangerer Dublin højt på listen.

Godt gået, dem. Fantastisk arbejde.


Læs mere