Den livestore by-blog: Støvsuger Kultur

Når jeg rejser rundt med forskellige foredrag, plejer jeg at åbne med en crash course i forståelsen af ​​Københavns cykelkultur. Jeg forklarer, hvordan mine venner og kolleger synes, det er sjovt at jeg rejser rundt i verden og taler om noget så kedeligt og hverdagsagtigt som ‘cykelkultur’. Jeg kalder det støvsugerkultur. Jeg har endda lavet et logo for at forklare dette.

Vi har alle en støvsuger, vi har alle lært at bruge den, og vi bruger den alle. Men vi går ikke rundt og tænker på vores støvsuger i løbet af en dag. Kun når posen er fuld, ruller vi med øjnene og sukker. Lidt ligesom når vores dæk er fladt/kæden er løs, og vi smider vores cykel ind i cykelbutikken. Vi har ikke en ‘stald’ med støvsugere. Vi køber ikke støvsuger-klæder fra vores LVS eller vinker til andre ‘passionerede’ støvsuger-’entusiaster’ på gaden. Forholdet til vores cykler er det samme som til vores støvsugere. De er begge bare utroligt effektive og nyttige værktøjer, der gør vores daglige liv lettere.


I mit Foredrag om fire mål for fremme af cykelkulturen sammenligner jeg markedsføringen af cykler fra begyndelsen af ​​sikkerhedscyklen i slutningen af ​​det 19. århundrede - og op til 1950’erne - med markedsføringen af støvsugere i efterkrigsårene.
Det var hele mainstream-markedsføringen. Målrettet mod at sælge produktet til almindelige borgere, i modsætning til subkulturelle grupper, der var vilde med det ordinære (hjulcyklen) og andre opfindelser.

Da teknologien gjorde støvsugere tilgængelige og overkommelige, blev de samme markedsføringsprincipper anvendt som til cykler. ENHVER… en af vores læsere sendte os et link om en støvsugerfetichist. En dreng, der ELSKER sine støvsugere. Jeg morede mig over det. SELVFØLGELIG er der mennesker derude, der fokuserer på enkle, praktiske maskiner. Hvorfor ikke? Det er bare ikke for alle. (Jeg vædder på, at han kører på en dovne cykel - aka elcykel, men det er en anden historie…)

Til sjov søgte jeg efter statistikker om, hvor FARLIGT støvsugning er. Jeg tænkte, at denne skribent fra Spacing Toronto kunne bruge noget inspiration til artikler, der ikke promoverer cykling negativt.

Tænk engang. Ifølge Royal Society for Prevention of Accidents i Storbritannien var der følgende statistikker om støvsugerrelaterede ulykker:

Genstand eller produkt involveret: Støvsuger År Ofre 2000…. 9.118 2001…. 9.104 2002…. 10.783

Hvor er sikkerheds-forvalterne på DENNE sag?! Hvert eneste husholdning SKAL have en støvsuger! Og disse statistikker er kun for Storbritannien. Hvor meget ødelæggelse foregår ubemærket rundt om i verden?


Læs mere