Copenhagenize.com - Cykelkultur ved design: Politiet målretter sig mod cykler denne uge i København


Det står “Husk. Stop for rødt”.
Jeg har aldrig stoppet for rødt her, medmindre fodgængere krydser vejen. Søg mig endelig. Politiet i København besværer sig sjældent med cyklister. Når de gør det, er de venlige nok til at varsle det på forhånd. Denne uge er “Grib cyklisterne” uge. Politiet vil have fokus på cyklisterne i trafikken i håbet om at opfylde nogle kvoter. Sjovt nok kan jeg ikke huske at have set en “Grib fodgængere” uge. Og jeg ser bestemt heller ikke nogen langvarig bestræbelse på at “Grib bilisterne”, der kunne redde liv. Men hey…

Her er et blogindlæg fra lidt tid tilbage om en tidligere, symbolsk ‘cyklerazzia uge’ i den danske hovedstad i 2007.

Så hvis du cykler rundt i byen denne uge, tag det roligt. Vent til næste uge med at bevæge dig langs dine “Desire Lines” og eksperimentér med antropologisk kortlægning af dine personlige urbane mobilitetsruter. Gem det at rulle afslappet over fodgængerovergange, dreje til højre på rødt lys, når der ikke er fodgængere i sigte - og alle de andre ting og sager - til næste uge. En bøde vil koste dig 500 kroner [$100]. Pengene er bedre brugt på caféer og barer i forårs- og sommermånederne.

Jeg har studeret denne cykelkultur tæt i over tre år. Dokumenteret det i fotos og på denne blog dagligt. Det er utroligt sjældent, at jeg ser københavnere på cykler køre gennem fodgængerovergange og få fodgængere til at flygte eller krydse et krydsning og få biler til at skrige til en fuldstændig stop, som jeg ser det i andre byer.Jeg ser cyklister rulle over fodgængerovergange, det gør jeg da. Jeg ser også cyklister dreje til højre på rødt, det gør jeg også. Det er næsten aldrig på bekostning af andre trafikanter. Det sker næsten altid i gåtempo. Det Store Samfundsmæssige Stofs Struktur bliver ikke beskadiget, når københavnere eller danskere gør sådanne småting, lige så lidt som når fodgængere går over for rødt lys.


Urban mobilitet.


Læs mere