Copenhagenize.com - Cykelkultur efter design: Det københavnske stjæler


Min ven Ralph fra Campaign to Protect Rural England og jeg tog en cykeltur og stødte på en demonstration. Hvis du ser bort fra al klimakonferencehysteri i denne by og kigger på hverdagslivet, er det virkelig bizart at være en københavner. Alle hovedhotellerne er omgivet af betonbarrierer, politiets tilstedeværelse er enorm, og trafikken forstyrres tilsyneladende tilfældigt i løbet af dagen. Det er selvfølgelig ikke tilfældigt, men det virker sådan. Det er værd at bemærke, at når gader er afspærrede, får cykler normalt lov til at passere. 1-0 til menneskedrevne maskiner. Og når hele gader er blokeret på grund af en demonstration, kan du cykle midt på vejen og opleve en følelse af at generobre gaderne. 2-0.

For mig personligt er det politiets tilstedeværelse, der føles foruroligende. Denne rolige, kølige nordiske hovedstad er blevet forvandlet til noget så fjern fra virkeligheden. Den danske politi har ikke nok varevogne og lastbiler til denne opgave, så vi ser gule og blå svenske politivogne og grønne tyske varevogne over hele byen. I tilfælde af sidstnævnte er ‘polizei’ blevet dækket over med ‘politi’. Det er på en eller anden mærkelig måde urovækkende at se politiudstyr i de forkerte farver. Jeg får en underlig fornemmelse af besættelse. Sidste tirsdag var mest bizart for mig. Jeg var på vej ind til byen for at give nogle interviews - tre om dagen i de sidste 10 dage - da jeg så politifolk og varevogne på en hovedgade, der fører til centrum. Det var en slags checkpoint. Derefter så jeg på Dronning Louises Bro det samme kontrolsystem, og politiet stoppede varevogne og endda cyklister for at foretage undersøgelser. Langs søerne var der et syn, som jeg ikke har kunnet ryste af mig. Et checkpoint administreret af politifolk bevæbnet med maskinpistoler. DET er så fuldstændig i modstrid med at være dansk. Jeg var ikke i København, jeg var et sted langt væk. Senere fandt jeg ud af fra en ven - en tidligere politimand - at der var fundet en større terrortrussel. Ikke aktivister med cykler og balaclavaer, men de højreekstreme religiøse fundamentalister. Nej, ikke de kristne, de islamiske. Det forklarer checkpointene, men det efterlader mig stadig for rystet. Jeg bliver ked af at se verden forlade vores by, men jeg vil ikke savne politiets tilstedeværelse.

Under den massive klimakonferencedemonstration sidste lørdag blev en hel flok mennesker anholdt i slutningen. Måden, de blev behandlet på, var forfærdelig og chokerende. Jeg kunne dog lide overskriften i en avis dagen efter: “Klimafest - 99.100 mennesker blev ikke anholdt!"

Politiets totalitære attitude er noget, jeg ikke er stolt af. Det er vanvittigt at trække knipler og peberspray mod ubevæbnede demonstranter, som verden heldigvis så i går.

Og så kommer vi til denne video. Jeg har tidligere blogget om, hvordan politiet konfiskerede hvad de kaldte ‘krigs-cykler’ fra Candy Factory, hvor Bike Bloc byggede dem.

Denne video blev optaget inde i bygningen, da politiet ankom. Se og forstå, hvorfor jeg ikke er særlig stolt. Det danske politi udnytter deres nye beføjelser under den såkaldte Lømmelpakken, som er de love, der blev vedtaget til denne klimakonference.Læs mere