Den Livagtige By Blog: Cykling til Københavns Lufthavn


Standard cykelsti i København. Skilt, der indikerer at man skal dreje til venstre her for lufthavnen.

Jeg vil gerne indrømme ironien i min erkendelse. Det virker endda en smule fjollet. Historien har dog en god afslutning. På grund af mit arbejde skal jeg ofte til og fra Københavns Lufthavn. Vi er heldige i København. Lufthavnen er den mest effektive og veludformede lufthavn, jeg nogensinde har set. Den er nemt tilgængelig og er placeret tæt på byen. Du kan komme derhen med bus, metro og tog, samt selvfølgelig bil eller taxa. Fordi det er København, vidste jeg, at der var fuldstændig adskilt cykelinfrastruktur hele vejen til lufthavnen. Fra alle retninger.

Sidste oktober, på tærsklen til en rejse til Zürich for min TED x tale, spurgte min ven Ole - som tidligere er blevet omtalt på denne blog - hvorfor jeg ikke bare cyklede til lufthavnen. Jeg trak på skuldrene og sagde, at jeg bor 6 minutters gang fra en metrostation, og det tager 25 minutter med metroen at komme derhen. Jeg er ikke en “cyklist” - Jeg cykler ikke demonstrativt overalt. Jeg kan også lide at gå og tage offentlig transport. Jeg cykler, fordi det er hurtigt, effektivt og rationelt. Min metrotur tager 35 minutter, give or take, og det var den mest effektive måde at komme til lufthavnen på.

Med det karakteristiske glimt i øjet sagde Ole, “Det tænkte jeg også…" Han trak sin smartphone frem og viste mig en rejse, han havde optaget på Endomondo-appen. Det er ligesom mange andre apps til tracking af rejser, men fordi det er et dansk produkt, har det naturligt “Cykling - Transport” som en mulighed. Ole bor i et andet kvarter, men vi bor omtrent samme afstand fra lufthavnen. Han viste mig bundlinjen: det tog ham 35 minutter at cykle til Københavns Lufthavn. Samme tidsforbrug som jeg bruger med metroen. Og Ole cykler på en helt almindelig opretstående cykel, mere for stil end for fart.

Satan. Der var det. Rationel tanke lige i ansigtet. Jeg vågnede næste morgen og hoppede på min 60 år gamle svenske cykel med min håndbagage til den to-dages tur til Zürich og cyklede til lufthavnen. Det tog mig 39 afslappende minutter på min gamle cykel med ét gear. 11,39 km i alt. Jeg parkerede ved cykelstativet udenfor Terminal 3 og gik direkte op ad rulletrappen til sikkerhedskontrollen. Følte mig lidt fjollet over, at jeg ikke havde indset det før. Det gik som en leg. Turen var selvfølgelig på standard adskilte cykelstier hele vejen.

En lille 400 meter strækning langs motorvejen var en af de gamle, to-vejs typer, hvilket var dejligt.

Jeg parkerede lige udenfor Terminal 3. Der var heldigvis plads


Der er dog rigeligt med cykelparkering i lufthavnen, som du kan se på Copenhagen Airports hjemmeside. De er dog ofte optaget. Mange ansatte bor i nærliggende kvarterer, så de cykler på arbejde, selvom jeg er sikker på, at andre også har opdaget bekvemmeligheden ved at cykle til lufthavnen.

Så det er perfekt til korte ture med en håndbagage. På mine længere ture har jeg selvfølgelig mere bagage. Jeg ville elske at cykle min Bullitt til lufthavnen på disse lejligheder. Problemet er, at tyveri af ladcykler er en stor forretning, så jeg er ikke interesseret i at lade Bullitt stå parkeret og eksponeret i en uge eller så.

Jeg ringede til lufthavnen og talte med en fyr fra parkeringsafdelingen. Han kunne forstå problemet og var venlig nok til at give mig et kvalificeret gæt på, hvilket af cykelparkeringsområderne der ville være mest sikkert - et område med meget trafik både dag og nat. Alligevel er jeg ikke interesseret i at tage risikoen.

Der er underjordiske parkeringsniveauer overalt. Perfekt til ladcykelparkering, men i øjeblikket kun reserveret til biler. Hos Copenhagenize Design Co. har vi henvendt os til markedsafdelingen i Københavns Lufthavn for at få sikker parkering til ladcykler, og vi ser frem til at høre fra dem. Lufthavnen har gode faciliteter til cykler, men mest fordi det er i København og er nødvendigt. Selvom cykelpumpen når du ankommer i bagageområdet imponerede bestemt denne fyr sidste år.


Den største udfordring er, at bilparkering er lukrativt. Ole tog et billede af denne reklame i lufthavnen for nylig. “En hotdog på perronen eller en hyggelig middag med din partner - Hvorfor tilbringe aftenen på en kold togperron, når du kan tage din egen bil til lufthavnen. Parkér på lufthavnens bedste pladser: Direkte og Standard. Så kommer du hurtigt hjem til din partner.” Budskabet er klart. Bilparkering er en stor forretning for lufthavnen. Selvom oprettelsen af parkeringsfaciliteter til ladcykler selvfølgelig ville være moderne og markedsførbar. Godt for lufthavnens brand. Lad os se, om de er med på det.

Vi har kortlagt, hvor de bedste placeringer ville være, og det ville være en billig investering med stor afkast i form af markedsføring. Bare se, hvor meget fokus olievirksomheden Statoil har fået på deres cykelstationer på deres tankstationer i København.

At cykle til lufthavnen er nemt, fornuftigt og tidsbesparende. Jeg håber, at flere mennesker overvejer at gøre det.

Det er også en fantastisk måde at komme rundt, hvis du arbejder der. —–

Angående lufthavne og ladcykler, her er en artikel og film om, hvordan mine venner henter mig med en ladcykel hver gang jeg ankommer til Rio de Janeiros Santos Dumont lufthavn. Lad os indse det: en by med cykelstier til lufthavnen er en moderne by.

Bicycles and Airports sæt på Flickr lige her.

.


Læs mere