Home
13.10.2023
Updated 27.10.2023

25 November 2020

Cykelurbanisme gennem design: Cykling til Københavns Lufthavn

image not found

Standard cykelbane i København. Skiltet viser, at man skal dreje til venstre her for at komme til lufthavnen.

Jeg vil indrømme ironien i min erkendelse. Det er endda lidt fjollet. Historien har dog en god afslutning. På grund af mit arbejde skal jeg ofte tage ture til og fra Københavns Lufthavn. Vi er heldige her i København. Lufthavnen er den mest effektive og velindrettede lufthavn, jeg har set nogen steder i verden. Den er let tilgængelig og ligger tæt på byen. Du kan komme til lufthavnen med bus, metro og tog, samt selvfølgelig med bil eller taxa. Fordi det er København, vidste jeg, at der var adskilte cykelstier hele vejen derud. Fra alle retninger.

En oktoberaften, ved optakten til en rejse til Zürich for min TED x-talk, spurgte min ven Ole - som tidligere er blevet omtalt på denne blog - hvorfor jeg ikke bare cyklede til lufthavnen. Jeg trak på skuldrene og sagde, at jeg bor 6 minutters gang fra en metrostation, og det tager 25 minutter med metroen at komme derhen. Jeg er ikke en "cyklist" - Jeg cykler ikke demonstrativt overalt. Jeg kan også godt lide at gå og bruge offentlig transport. Jeg cykler, fordi det er hurtigt, effektivt og rationelt. Min metrotur tager ca. 35 minutter, og det var den mest effektive måde at komme til lufthavnen på.

Med det kendte glimt i øjet sagde Ole: "Det troede jeg også..." Han tog sin smartphone frem og viste mig en rejse, han havde optaget på Endomondo appen. Den er ligesom mange andre apps til at spore rejser, men fordi den er dansk, har den naturligt "Cycling - Transport" som en mulighed. Ole bor i et andet kvarter, men vi bor omtrent samme afstand fra lufthavnen. Han viste mig bundlinjen: det tog ham 35 minutter at cykle til Københavns Lufthavn. Samme tid som jeg bruger med metroen. Og Ole cykler på en almindelig oprejst cykel for stil fremfor hastighed.

Pokkers. Der var den. Rationaliteten lige foran mig. Jeg vågnede op næste morgen, hoppede på min 60 år gamle svenske cykel med min håndbagage til den to-dages tur til Zürich og cyklede til lufthavnen. Det tog mig 39 afslappende minutter på min gamle en-gears cykel. Samlet 11,39 km. Jeg parkerede ved cykelstativet uden for Terminal 3 og gik let op ad rulletrappen til sikkerhedskontrollen. Følte mig fjollet, fordi jeg ikke havde indset det før. Det var jo nemt som en leg. Turen var naturligvis på almindelige adskilte cykelstier hele vejen.

image not found

Et lille 400 meter langt afsnit langs motorvejen var en af de gamle tovejs-cykelstier, hvilket var rart.

image not found

Jeg parkerede lige uden for Terminal 3. heldigvis var der plads

image not found


Der er dog masser af cykelparkering i lufthavnen, som du kan se på Københavns Lufthavns hjemmeside. De bliver dog ofte fyldt op. Mange medarbejdere bor i nærheden, så de cykler på arbejde, selvom jeg er sikker på, at andre også har opdaget, hvor nemt det er at cykle til lufthavnen.

Så. Perfekt til korte ture med en cabinetaske. På mine længere ture har jeg selvfølgelig mere baggage. Jeg ville elske at cykle min Bullitt til lufthavnen på sådanne lejligheder. Problemet er, at tyveri af ladcykler er big business, så jeg er ikke interesseret i at efterlade Bullitten parkeret og udsat i en uge eller mere.

Jeg ringede til lufthavnen og talte med en mand i parkeringsafdelingen. Han kunne forstå problemet og var så venlig at give mig sit bedste bud på, hvilke af cykelparkeringsområderne der ville være mest sikre - et område med masser af trafik både dag og nat. Alligevel er jeg ikke interesseret i at tage risikoen.

Der er underground parkeringsniveauer overalt. Perfekte til ladcykelparkering, men i øjeblikket kun reserveret til biler. Hos Copenhagenize Design Co. har vi kontaktet marketingafdelingen hos Københavns Lufthavn angående sikker parkering for ladcykler, og vi ser frem til at høre fra dem. Lufthavnen har fine faciliteter til cykler, men mest fordi det er København og en nødvendighed. Selvom cykelpumpen når du ankommer i bagageområdet imponerede afgjort denne fyr sidste år.

image not found


Den største udfordring er, at bilparkering er indbringende. Ole tog et billede af denne annonce i lufthavnen for nylig: "Et hotdog på perronen eller en hyggelig middag med din partner - Hvorfor tilbringe aftenen på en kold togperron, når du kan tage din egen bil til lufthavnen. Parkér på lufthavnens bedste pladser: Direkte og Standard. Så kommer du hurtigt hjem til din partner." Så budskabet er klart. Bilkørsel er en stor forretning for lufthavnen. Selvom det ville være moderne og markedsførbart at have ladcykelparkering. Godt for lufthavnens brand. Lad os se, om de er med på det.

Vi har kortlagt de bedste placeringer, og det ville være en billig investering med stor markedsføringsværdi. Bare se på hvor meget fokus olievirksomheden Statoil har fået på grund af deres cykelstationer på deres tankstationer i København.

Det er let, fornuftigt og tidsbesparende at cykle til lufthavnen. Jeg håber, at flere overvejer det.

image not found

Det er også en fantastisk måde at komme rundt på, hvis du arbejder der. -----

Om emnet lufthavne og ladcykler, her er en artikel og film om hvordan mine venner henter mig med en ladcykel hver gang jeg ankommer til Rio de Janeiros Santos Dumont lufthavn. Lad os indse det: en by med cykelstier helt til lufthavnen er en moderne by.

---

Billedsæt om Bicykler og Lufthavne på Flickr lige her.

.
Menu